Dan Popa: Voineagu, şeful INS: ”Miza este să elaborăm un macromodel” - Bloguri economice

marți, 15 septembrie 2009

Dan Popa: Voineagu, şeful INS: ”Miza este să elaborăm un macromodel”

Va spuneam la finele saptamanii trecute ca un colectiv de oameni destepti si competenti lucreaza la un model macro pentru Romania. In urma cu cateva minute, seful INS, Vergil Voineagu, mi`a confirmat ca se lucreaza la un program, dar care are un scop pur didactico-stiintific.
“Este vorba de un raspuns la o provocare mai veche ca ASE sa incurajeze cercetarea interdisciplinara in domeniul economic. S-a inceput cu o formula exploratorie la care sunt antrenati macroeconomisti, econometristi, statisticieni, informaticieni. Miza este sa se elaboreze un macromodel”, marturiseste seful Institutului National de Statistica.

Voineagu admite ca nu exista un termen limita al elaboratului si nici nu este o activitate contractuala, “desi sunt unele promisiuni ale CNCSIS”.
Desigur ca modelul ar putea sa vizeze si aspecte metodologice legate de criza, mai spune seful INS. Dar, in faza in care se afla echipa este greu de crezut ca ar putea sa se angajeze in presupusa elaborare a unui plan anticriza. “Si nici nu se doreste sporirea inflatiei de programe prezente pe piata”, mai spune Voineagu.
Cel mai corect, in opinia lui, ar fi definit scopul echipei ca fiind de natura universitara.”Coordonarea cercetarii este asigurata de prof.univ.dr. Ion Gh.Rosca,rectorul ASE. Asadar, putem rezuma ca este vorba de o cercetare cu caracter didactic, care nu vizeaza explicit solutionarea unor probleme concrete, deşi, desigur, aceasta nu exclude posibilitatea identificarii unor posibile solutii, nu are un termen limita de finalizare si nici nu face parte dintr-un program de cercetare guvernamental”, conchide seful INS.
Altfel spus, e cum am zis eu, dar mult mai altfel. Ca la Radio Erevan. De aia cred ca am si scris acest post. Ca sa fac reclama Radio Erevan.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP