Ion Radu Zilişteanu: Isărescu crede că băncile au suprareacţionat şi cere mai multă flexibilitate faţă de clienţi - Bloguri economice

miercuri, 9 septembrie 2009

Ion Radu Zilişteanu: Isărescu crede că băncile au suprareacţionat şi cere mai multă flexibilitate faţă de clienţi

Prezent la seminarul "Aspecte ale procesului de economisire în România", organizat de Banca Naţională a României, Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancare şi Centrul Român de Politici Economice, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a prezentat o expunere cu tema "Analiza a contului curent din perspectiva diferenţei dintre economii şi investiţii".

Cu această ocazie, Isărescu a declarat: "Cred că şi băncile au suprareacţionat, fiind excesiv de prudente faţă de clienţi. Mai multă flexibilitate din partea băncilor este un lucru care se impune." El a dat drept exemplu derularea foarte lentă a atragerii fondurilor UE şi a arătat că România are multiple oportunităţi în folosirea fondurilor europene, însă în prezent atragerea acestora este "sub un nivel minim" acceptabil, iar "procesul se derulează foarte lent".

Mă miră foarte mult reacţia guvernatorului BNR, după ce ani la rând a stopat elanul acordării de credite de către sistemul bancar prin pârghiile pe care le are la dispoziţie banca centrală. Domnia sa nu a explicat nici faptul că lichidităţile băncilor au luat calea statului român de la începutul anului 2009. De altfel, revenim la perioada anilor '90, când băncile comerciale trăiau confortabil de pe urma dobânzilor imense pe care le percepeau statului român la împrumuturile prin titluri de stat. Oricum, băncile comerciale trebuie să ia remarca de mai sus drept o opinie şi nu o directivă a BNR.

În ceea ce priveşte evoluţia crizei economice, Isărescu a menţionat un factor foarte important şi dătător de speranţe: stabilizarea aversiunii investitorilor faţă de risc.

Nu trebuie uitat faptul că Mugur Isărescu se găseşte în campanie electorală acum, dat fiind faptul că expiră mandatul Consiliului de Administraţie al BNR, şi declaraţiile domniei sale trebuie privite şi prin această prismă.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP