Mihai Marcu: BNR versus BCE - cursul de schimb - Bloguri economice

marți, 15 septembrie 2009

Mihai Marcu: BNR versus BCE - cursul de schimb

Pe forumul lui Alex Dumitrascu exista o discutie foarte interesanta despre cursul de schimb leu - euro. Aici, cititorul dcg a atras atentia asupra cursurilor alternative calculate de Banca Centrala Europeana (BCE). Vedeti in continuare diferentele intre cursurile BNR si BCE.

Cursul de referinta calculat de BNR este calculat intre 12:50 si 13:00, cand Banca Nationala cere cotatii de la bancile participante si face o medie. Adeseori, pentru a minimiza costurile si a vinde mai putini euro, BNR vinde euro in jurul acestui interval de timp. Cursul care rezulta este aritmetic corect.

BCE calculeaza ratele la ora 16.00, iar rezultatele sunt putin diferite. Iata care este situatia pentru primele 14 zile ale lunii septembrie:In tot anul 2009, cursul calculat de BCE a fost superior cursului BNR in 111 zile si mai mic decat referinta BNR in 66 zile.

O diferenta notabila trebuie mentionata - la 31 decembrie 2008, cursul calculat de BNR a fost de 3.9852, dar cursul calculat de BCE a fost 4.0225.

O concluzie se impune: cateodata, referinta BNR este uşor deconectată de valorile care se tranzactioneaza - vorbim de diferente de maxim 2 - 3 bani atat in plus cat si in minus, iar referinta calculata de BCE poate oferi o imagine mai apropiata de cifrele din piata.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP