Mihai Marcu: Care va fi lecţia noastră? - Bloguri economice

miercuri, 23 septembrie 2009

Mihai Marcu: Care va fi lecţia noastră?

Procesul de invatare nu e intodeauna simplu. Se spune ca oamenii inteligenti invata din greselile altora. Intrebarea care se pune este urmatoarea: Romanii din ce greseli vor invata?

Autoritatile americane au dat o lectie foarte grea cand au permis falimentul Lehman Brothers; nimeni nu a crezut ca acest lucru este posibil. Falimentul Lehman Brothers a permis lumii sa priveasca in abis si sa retraga cu spaima, salvand printre altele AIG si nenumarate alte institutii financiare.

Autoritatile engleze au permis falimentul Northern Rock, inainte de a veni cu un program extrem de puternic de salvare a bancilor.

Care va fi lectia noastra si cu ce vom ramane? Pana una alta, anul 2008 s-a evaporat. Toata cresterea economica a lui 2008 a disparut.

Radu Georgescu observa corect ca lumea inca nu e suficient de disperata, desi ar fi trebuit sa fie.

Ramane intrebarea: care va fi lectia ce ne este rezervata? Scaderea imobiliarelor? Deja se produce treptat, lent, in ciuda optimismului deplasat al ultimilor prinsi in cursa. Bancile? BNR a evitat o panica bancara, acordand in octombrie 2008 un imprumut considerabil unei banci in dificultate. Explozia deficitului bugetar?

Romania mai are putin timp; dupa intrarea in zona euro, lucrurile vor deveni extrem de dificile.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP