Mihai Marcu: Cât de mult ştiu oficialii români ce au de făcut? - Bloguri economice

luni, 7 septembrie 2009

Mihai Marcu: Cât de mult ştiu oficialii români ce au de făcut?

Recesiunea romaneasca este abia la inceput. Revenire inseamna si daca din trimestrul 3 vom creste cu 0.1% sau se va opri scaderea si foarte putini din cei care viseaza la o intoarcere rapida la nivelele din 2008 isi dau seama cat este de dificil.

Intamplator sau nu, masurile luate de Guvern au fost - pentru moment - corecte. Practic, s-au aruncat in economie 45 miliarde lei, un stimul fiscal "deghizat" in acoperirea deficitului, e un stimul fiscal pentru doar 30% din salariati, cei de la stat. E neplacut pentru restul de la privati, dar au tinut cifrele pe linia de plutire.

Ca o solutie pe termen scurt, e o solutie care merge. Problema e daca oficialii romani inteleg tipul de recesiune pe care-l experimentam? E o recesiune clasica ce marcheaza incheierea ciclului de crestere inceput in 2000? E o recesiune bilantiera, cand firmele si populatia isi platesc datoriile si scade cererea de bani?

Daca nu se identifica cat de cat clar cauzele, actiunile guvernului sunt atunci luate la intamplare.

Momentan, Guvernul se comporta ca si cum in Romania exista o recesiune bilantiera - mai exact preturile activelor au scazut si firmele incearca sa-si reduca datoriile. Tot ce sper este ca nu e doar un pariu cu economia.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP