Mihai Marcu: Ce va relansa economia românească? - Bloguri economice

marți, 22 septembrie 2009

Mihai Marcu: Ce va relansa economia românească?

Dupa ce-am fost bombardati cu declaratii optimiste despre cresterea economica din trimestrul 4, merita vazut care este fundamentul acestora.

Agricultura - sunt sanse, dar nu in viitorul foarte scurt. Domeniul este inca supus capriciilor vremii, ca sa-l citez pe Ionut Dumitru: "Daca ploua prea mult cresc preturile, daca e seceta cresc preturile". Agricultura poate ajuta la crestere doar daca vremea e foarte buna, deci e un factor volatil.

Constructiile - pare cel mai slabit domeniu, lovit puternic de reducerea preturilor imobiliarelor. Domeniul traieste acum din banii de la stat pentru infrastructura si izolarea termica a blocurilor.

Industria si serviciile (inclusiv financiare) - da, insa in doar in conditiile pietelor externe. Consumul intern este in scadere iar in lipsa reducerii creditului pe piata romaneasca, scade puterea de cumparare a agentilor economici si a populatiei.

Pe scurt, alternativele sunt doua: fie cresterea pietelor externe va duce la o cerere crescuta a produselor romanesti si astfel vor antrena restul economiei, fie se vor atrage investitii uriase.

In Romania au intrat multe investitii straine in 2005 - 2008, deoarece era o tara ieftina si membra a UE, asigurand un grad mai ridicat de protectie pentru investitori. Odata euforia initiala trecuta, corelat si cu criza creditarii, nu cred ca acum mai exista bani suficienti pentru asta.

Exista fondurile UE, dar care au un "neajuns": sunt bine controlate, sunt greu de accesat. Intr-un mod inexplicabil, oficialii UE nu au aceeasi apetenta pentru coruptie.

Intr-un final, raman 2 solutii - exporturi (dar aici si BNR trebuie sa ajute cu un leu slab) si fonduri de la UE.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP