Mihai Marcu: Credite neperformante (II) - Bloguri economice

joi, 3 septembrie 2009

Mihai Marcu: Credite neperformante (II)

In postul de azi vreau sa explic cat mai clar ce inseamna cifrele care se vantura in presa. Atunci cand citim despre restante ceva scapa analizelor care sunt prezentate publicului.

Domeniul bancar este unul unde disciplina contractuala este esentiala. Cand luam un credit de la banca, ambele parti presupun ca acest credit va fi si rambursat.

Datorita "minunilor" sistemului de rezerve fractionare, banca "tipareste" niste bani. Electronic, din click-dreapta. Acesti bani - principalul creditului - nu sunt banii bancii. Banii bancii sunt comisioanele si veniturile obtinute din acest credit. Viata unui intermediar financiar (banca, broker) este sa se pozitioneze pe fluxul de bani si sa ciuguleasca ceva din el.

Principalul creditului (deci partea fara dobanzi) este un joc cu suma zero intre banca si cel imprumutat. Deci, daca principalul creditului poate avea 2 rezultate pentru banca - zero, daca e rambursat sau pierdere, daca nu e rambursat.

Pierderile decapitalizeaza sistemul bancar; printre altele, reduc puterea bancilor de a da credite noi. Din acest motiv ma preocup atat de mult de creditele neperformante.

Exemplu pentru un credit pe 10 ani:


Timp de 10 ani se platesc 120 rate lunare. Rata contine o parte din principal si o parte din dobanda. Pentru ca dobanda este un cost al folosirii banilor, se plateste initial mai multa dobanda pentru ca e folosit mai mult din principal. Pe masura ce se ramburseaza creditul, scade si dobanda de plata.

Ratele nu sunt scadente toate in acelasi timp. Rata 1 e scadenta luna asta, rata 2 luna viitoare, rata 120 peste 10 ani.

Ce se intampla daca nu se plateste o rata? Rata devine o "restanta", exact ce raportat in articolul de mai sus. Toata lumea vine si spune "au crescut restantele, dar inca sunt la nivele linistitoare".

Stiti cum arata un aisberg:


Doar o parte mica e vizibila.

Cum arata creditul nostru restant?


Bun - nu s-au platit 3 rate. Ce se intampla cu celelalte 117? Mai sunt ele sigure? Cine nu a avut bani de plata pentru 3 rate, va plati pe celelalte 117? Isi va reveni? Daca da, cand?

Sunt multe intrebari; din acest motiv, concentrarea analizei doar pe restante (cele cu rosu, de deasupra apei) ne face sa pierdem din vedere esentialul - ce se intampla cu restul creditului? Ratele restante contamineaza inclusiv restul ratelor care nu sunt restante.

Aici vin propunerile de genul celor inainte de dl Geoana. Daca presupunem ca problemele sunt temporare si revenirea e dupa colt, dam o lege prin care amanam plata 1 an, deci sumele nu sunt restante. Ce ne facem insa daca acel credit este al doilea credit pentru plasma luat cu buletinul sau garantiile de executat nu sunt suficiente?

Ce nu stim: cate credite cu restante revin la normal. In Statele Unite, unde legile de faliment sunt mult mai permisive procentul a scazut de la 45% la 6.6%.

O parte din acest articol se datoreaza si discutiilor cu Alexadi. Thanks.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP