Mihai Marcu: Credite neperformante (III) - Bloguri economice

luni, 21 septembrie 2009

Mihai Marcu: Credite neperformante (III)

Un interviu cu dl. Cinteza (Directia Supraveghere, BNR) ne arata ca problema e mai grava decat credeam. Se inmultesc cazurile raportari gresite intentionat, de supraevaluare a garantiilor. Detalii in continuare:

Din interviu:
Am identificat foarte multe cazuri în care evaluările sunt vechi, ceea ce determină un nivel al provizioanelor mult mai mic decât în condiţiile în care s-ar fi realizat reevaluări. Prin urmare, se păstrează o valoare ridicată a activului şi, atunci când se calculează expunerea ajustată, se deduce din cea neajustată o valoare a garanţiei mult mai mare decât cea din momentul de faţă

Realismul nu a fost niciodata punctul forte al romanilor; in contabilitate, asta se traduce in primul rand prin supraevaluarea activelor. Atunci cand lasam evaluarile terenurilor satele de langa Bucuresti la 300 eur/mp, atunci garantiile sunt mai mult decat suficiente. Pacat ca nu se pot si vinde in conditii normale.

Nu exista o cultura a valorizarii activelor la valoarea reala iar un director financiar din banci care si-ar "permite" sa inregistreze mai multe provizioane decat ar trebui isi poate periclita pozitia. Nu veti citi niciodata in ziarele noastre "Banca XYZ (romaneasca) a depreciat credite in valoare de 100 milioane euro".

Din interviu:
[Un director de creditare] a aprobat reeşalonarea unor credite, cu încălcarea celor mai elementare prevederi ale normelor interne, pentru a nu se constitui provizioane.

Cazul este mai grav decat pare. Ne arata ca declaratiile linistitoare stau intr-adevar pe "picioare de mamaliga", mai exact pe raportari false. Daca o banca ajunge sa raporteze intentionat informatii false, atunci asta reprezinta un esec total al controlului intern din acea banca. In alte tari cu experienta in acest sens, se cere o declaratie scrisa a directorilor unde semneaza negru pe alb ca declara adevarul, ca nu mint, ca nu au omis intentionat date. Pe langa faptul ca sensibilizeaza conducerea la consecinte, permite si derularea mai rapida a procedurilor legale.

Sursa interviu: Business Standard

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP