Mihai Marcu: De ce România a ales inflaţia ca politică de stat - Bloguri economice

luni, 28 septembrie 2009

Mihai Marcu: De ce România a ales inflaţia ca politică de stat

Îi mulţumesc lui Alexadi pentru că a acceptat provocarea. Criticile sunt corecte, dar să ne uităm puţin la imaginea în ansamblu.

E simplu de înţeles de ce România a ales voluntar inflaţia intre 1990 si 2000 - din motive pur politice. 10 ani de zile, competitivitatea României şi şomajul redus au venit din hiperinflaţie, din sărăcie, dobânzi real-negative la credite si depozite si 58% credite neperformante. Atunci a dispărut leul din ecuaţia economică şi a fost înlocuit cu dolarul, respectiv cu euro.

Situaţia a convenit de minune BNR. Situaţia a convenit de minune băncilor cu surse de finanţare în euro. Situaţia a convenit de minune şi românilor care vedeau dobânzi sub două cifre doar la creditele în euro.

Economia a trăit foarte bine sub imperiul drogului numit "euro ieftin", din păcate nimic nu durează la nesfârşit. În deceniul următor ne aşteaptă viitoarea provocare - adoptarea euro.

Ce ne facem dacă vom intră în zona euro că Spania, Italia, Grecia, Portugalia, cu economii slabe, cu datorie publică mare, cu finanţele publice în dezordine? Merită să va uitaţi la Spania acum, care are o monedă mult prea tare pentru starea fragila economiei - vor trebui să treacă la reduceri nominale de salarii, la devalorizări interne brutale, exact ca şi Letonia, probabil singura ţara din lume unde averea netă a populaţiei a devenit negativă.

Ce se va mai întâmplă când România va adopta euro, iar deficitele noastre publice şi de cont curent vor creşte? Va genera BCE inflaţie ca să ajute puţin o economie periferică numită România? Va finanţa BCE inflaţionist deficitul bugetar al guvernului român? Nu. Pasul direct va fi devalorizarea internă.

Sunt conştient că BNR nu va lăsa niciodată cursul din mână, cel puțin cât timp mai are euro de cheltuit şi nici nu ni se va permite să dăm faliment. La fel, sunt la fel de sigur că vom supravieţui într-un fel sau altul, ba un porc, o găina sau ceva rude la ţara. Nu e un motiv de mândrie.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP