Mihai Marcu: Despre restructurarea creditelor în valută - Bloguri economice

vineri, 25 septembrie 2009

Mihai Marcu: Despre restructurarea creditelor în valută

Unul din motivele pentru care cursul euro este susţinut este stabilitatea financiară a populaţiei cu credite în euro. In continuare, o idee despre o rezolvare posibila a problemei.

Băncile ar trebui să restructureze acum creditele cu probleme în euro şi să le transforme în lei, la un curs rezonabil, evident, mai mic decât cursul spot, pentru a face ideea atractiva pentru creditați. Creditele care se pretează acestei operațiuni sunt doar creditele care sunt sau au devenit neperformante doar din cauza variației de curs, și nu altor cauze (gen șomaj, etc).

În loc ca BNR să vândă mulţi euro pe interbancar, pentru susţinerea nedefinită a euro, ar putea că să redirectioneze o parte din sumă către băncile participante la schema de mai sus, prin swap-uri, la un curs apropiat de cel al restructurării datoriei.

Un exemplu teoretic - un credit în euro, cu rata lunara de 100 de eur este transformat într-un credit în lei, pe aceeași durata, cu o rata de 410 lei, folosindu-se un curs de 4 lei pentru 1 euro (rata in lei e mai mare din cauza dobânzii mai mare la lei).

Pe măsură ce ratele în lei se rambursează, BNR si banca respectiva fac un swap: BNR da euro iar banca respectiva va da leii încasați, la nivel de principal. Sigur, swapul nu se va face la același curs eur/ron de 4, pentru ca și banca respectiva trebuie sa suporte o parte din pierderea fata de spot, dacă e cazul.

Astfel, în loc ca BNR să susţină cursul pentru toată lumea, cursul este susţinut doar pentru cei care au nevoie. Public, cursul rămâne tot o flotare controlată, doar controlată mai puţin. BNR ar avea mai mult loc de manevra in ceea ce privește cursul, in lipsa riscurilor pe care le-ar pune devalorizarea leului pentru populația cu venituri in lei si datorii in euro.

Această idee presupune că băncile proaspăt capitalizate cu bani publici să nu mai acorde credite în euro, indiferent de sursă lor de finanţare. Aş saluta o decizie a BNR de a interzice administrativ creditarea în euro pentru persoanele sau firmele care nu au venituri în euro (mai exact - care nu încasează euro în conturi).

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP