Mihai Marcu: Din nou despre limitarea creditării în euro - Bloguri economice

miercuri, 9 septembrie 2009

Mihai Marcu: Din nou despre limitarea creditării în euro

Cititorii blogului cunosc preferinţa mea pentru credite în lei. Nu pentru că aş fi vreun pasionat al dobânzilor mari ci din cauza riscului valutar. Iată că acum intervine şi UE în peisaj.

Din Cotidianul aflăm că:
"Comisia Europeană (CE) doreşte să introducă reglementări care să limiteze creditele ipotecare în alte valute decât cea în care împrumutatul are venituri în statele Uniunii Europene, scrie Financial Times."

Este soluţia corectă despre care am scris pe blog în nenumărate rânduri. Împrumuturile în monedă străină trebuie limitate pentru cei care au venituri în altă monedă.

Mulţi au crezut şi cred că în estul Europei s-a dat liber la bani gratis: ne împrumutăm în EURO la 2%, schimbăm în lei, facem depozite în lei la 10%, schimbăm înapoi în EURO. Randamente uriaşe din nimic! Valabil şi la credite - dobânzile la EURO sunt mici, cursul se apreciază.

Situaţia nu este sustenabilă - băncile cred că nu au risc valutar şi cer înapoi tot EURO, dar riscul valutar pentru bănci este transferat cu bună ştiinţă către împrumutat sub formă de risc de credit. Dacă împrumutatul este şi o persoană fizică, ce nu poate da faliment, cu atât mai bine!

Să ne fie clar că nu există nimic gratis. Pentru sănătatea financiară a celor care au luat credite în valută, Banca Naţională a cheltuit miliarde de euro pentru susţinerea cursului. Toţi vrem credite în euro, la dobânzi mici, dar avem pretenţii să avem un leu tare susţinut de BNR. Nu se poate!

Din acest motiv, trebuie redus administrativ accesul la credite în EURO pentru cei care nu au venituri în EURO. O reglementare europeană în acest sens ar fi modalitatea perfectă de a înfrânge rezistenta BNR, deoarece unul din principalii oponenţi ai ideii este chiar BNR.

Am scris într-un articol din luna iulie despre restructurarea masivă a datoriei în valută și iesirea din capcana creditelor în euro. Ei bine, Ucraina a adoptat măsuri în acest sens:

"Banca Naţională a Ucrainei (NBU) doreşte că instituţiile financiare să stopeze creditarea în valută atât către companii, cât şi către persoanele fizice, potrivit unui oficial al băncii.

NBU s-a aratat, de asemenea, dispusa sa ofere credite in grivna bancilor pentru a le "despovara" de depozitele lor in valuta. Bancherii nu se arata impotriva tranzitiei catre creditare doar in moneda nationala, cu toate acestea, se tem ca initiativa bancii centrale va reduce ratele dobanzii la depozitele in valuta, fapt ce va provoca o retragere masiva de fonduri, ce va conduce tot la o devalorizare a monedei nationale."


Problema este că băncile-mamă nu ştiu şi nu vor să schimbe modelul de finanțare pentru pietele non-EURO. Au finanţare în EURO iar riscurile valutare trebuie aruncate pe spinarea altcuiva. Când există rezerve considerabile și promisiunea BNR de a menţine consiliul valutar flexibil iar persoanele fizice nu pot da faliment, prost să fii să nu-i încarci cu dobânzi și comisioane cât pot duce!

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP