Mihai Marcu: Lipsă de transparenţă? - Bloguri economice

miercuri, 16 septembrie 2009

Mihai Marcu: Lipsă de transparenţă?

Un interviu din Business Standard ne spune printre altele:

"Lipsa de transparenţă a băncilor din Europa de Est subminează încrederea dintre aceste instituţii, ceea ce împiedică relansarea creditării interbancare, vitală pentru redresarea economiilor din regiune"

Nu e vorba de transparenta, ci de incredere. De lipsa increderii in cealalta parte.

Creditarea exploziva a creat premisele cresterii creditelor neperformante si a deteriorarii bilanturilor bancare. Jucatorii din piata incearca sa afle unde sunt cele mai proaste bilanturi, cele mai mari pierderi; intre timp, cuvantul de ordine este "prudenta maxima".

S-a crezut ca problema tarilor emergente a fost doar una de lichiditate, pe fondul panicii de anul trecut. S-a crezut ca pompandu-se lichiditate si asigurandu-se stabilitatea cursurilor de schimb, economiile emergente vor reveni rapid la crestere, iar platile de dobanzi vor fi usor suportabile. Pariul se dovedeste a fi gresit!

In cazul Romaniei, planul era ca o recuperare economica rapida pe fondul unui leu stabil sa permita atragerea de fonduri europene, sa permita rambursarea fara probleme a imprumuturilor facute de guvern si eventual sa asigure si reducerea deficitului bugetar. Asta inseamna de fapt optimismul guvernatorului! Pariul este foarte riscant si nu s-a luat in calcul faptul ca sistemul bancar va reactiona cu o prudenta excesiva in fata riscurilor ridicate de creditele neperformante iar cererea de credite se va evapora rapid.

Economiile Europei de Est, inclusiv a Romaniei nu vor creste rapid decat cu credit si cu cerere pentru acest credit. Daca se vrea creditare, atunci bilanturile firmelor si ale bancilor trebuie reparate.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP