Mihai Marcu: Prima insolvenţă majoră din real-estate - Bloguri economice

marți, 8 septembrie 2009

Mihai Marcu: Prima insolvenţă majoră din real-estate

"Compania nord-irlandeza Mivan Kier, care a construit mallul Liberty Center si ansamblul rezidential New Town, ambele din Bucuresti, a intrat in insolventa ca urmare a propriei solicitari, potrivit unei decizii a Tribunalului Bucuresti, acesta fiind cel mai mare dosar de insolventa de pe piata locala in acest an."

Este prima cerere de intrare in insolventa cu adevarat semnificativa din industrie. Un articol din 2 martie, din acelasi ziar titra "Piata imobiliara va trece la executari silite in vara. Abia atunci va incepe adevarata criza".

Principalii pierzatori aici sunt bancile finantatoare, iar momentul intrarii in insolventa este bine ales acum, in timpul grevei judecatorilor. Practic, prin nesolutionarea cererii de insolventa Mivan va castiga cateva luni bune in care nu va plati dobanzi si va fi la adapost de creditori, dar este un pariu riscant al dezvoltatorului cu bancile care au dat banii.

Foarte mult depinde acum de cat de intinsi sunt nervii finantatorilor. O lichidare rapida si la preturi mici ar putea antrena in jos toata piata. In acest moment, va fi dificil sa valorifice activele la preturi bune.

Ma astept ca aceasta reorganizare sa fie un dus rece pentru bancile care au ingropat miliarde de euro in betoane moarte, iar pe viitor, cuvantul de ordine in creditare va fi "prudenta exagerata", mult timp dupa ce recesiunea va fi depasita.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP