Mihai Marcu: Problema creditelor în valută, alt punct de vedere - Bloguri economice

vineri, 25 septembrie 2009

Mihai Marcu: Problema creditelor în valută, alt punct de vedere

Mihai spunea ca ar fi util sa enumar criticile la propunerea lui privind restructurarea creditelor, intr-un nou articol.

Pe scurt e vorba de nedreptate. Cei cu credite in lei au platit rate mai mari ca sa nu aiba risc de schimb valutar. Cei cu credite in valuta, mai ales in valute exotice, s-au indatorat cat au putut fara sa se gandeasca la acest risc.

In al doilea rand, creditele in marea majoritate provin de la bancile mama si trebuie returnate in euro.Daca cursul euro e lasat liber sa creasca bancile vor creste dobanzile la creditele in lei. Mai putin la creditele in valuta transformate in lei si garantate de BNR, prin swapuri.

In al treilea rand, creditele luate de firme, in euro, daca cursul euro creste, conduc la somaj si salarii neplatite cu lunile.

Deci protejarea creditatilor in euro si lasarea libera a cursului, mi se pare profund nedreapta.


Constructiv ar fi sa gasesc eu rezolvarea problemei...

Insa eu sunt de parere ca singura masura echitabila si corecta e ca BNR sa vanda treptat euro pe piata valutara, din rezerva.

Conform ziarelor, se pare ca asta se si intampla.

E necesar ca bancile sa suporte pierderi, e necesar ca cei ce s-au indatorat prea mult sa-si piarda casele si masinile, e necesar insa si sa asteptam pana-si revine Europa din criza globala produsa de americani.

Altfel nu avem unde sa exportam si nu are cine sa investeasca aici. Nu avem cum sa ne revenim pana nu-si revine Europa

Europa da semene de revenire, insa poate vor mai trece 1-2 ani pana ca exporturile noastre sa revina la nivelul din 2008. La fel si remiterile muncitorilor romani din UE.

Pana atunci, de asta exista rezerva de la BNR, ca sa o folosim inteligent pe timp de criza.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP