Mihai Marcu: Un exemplu pentru orice diplomaţie - Bloguri economice

marți, 1 septembrie 2009

Mihai Marcu: Un exemplu pentru orice diplomaţie

Persoane fizice din Olanda si Marea Britanie au depus cam 6 miliarde USD intr-o banca din Islanda.

Cand pescarii cu hobby-uri de bancher au intrat cu trenul in zid, falimentand integral sistemul bancar islandez, depunatorii din alte tari au primit initial o veste buna si una proasta: erau de fapt investitori nu depunatori si au pierdut banii.

Care a fost reactia lor? Resemnare? Nici pe departe. Marea Britanie a lansat un atac diplomatic furibund - a aplicat legislatia anti-terorista pentru a bloca activele Islandei. Subtilitati adresate depunatorilor englezi de genul "de ce nu v-ati uitat mai atent la dobanzi", "poate e vina voastra ca mai credeti in povesti" nu au fost luate in seama.

Rezultatul final - pentru a evita izolarea internationala si pentru a intra in UE, islandezii au decis sa recompenseze integral depunatorii.

Situatia de mai sus este un exemplu si pentru autoritatile romane in ceea ce priveste protectia intereselor cetatenilor. Poate pe viitor ar fi bine ca cetatenii sa nu mai astepte 17 ani pentru a-si primi banii depusi intr-o banca de stat - cazul banilor pentru Dacii depusi la CEC.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP