Răzvan Pascu: Care sunt paşii pentru a investi pe Bursă? - Bloguri economice

luni, 28 septembrie 2009

Răzvan Pascu: Care sunt paşii pentru a investi pe Bursă?

Pentru ca in ultimele luni bursele din intreaga lume au crescut surprinzator de mult de la minimele atinse in martie, (in special Bursele din tarile emergente precum Romania, care au cunoscut cresteri importante), atentia a tot mai multi investitori s-a focusat asupra potentialului de castig din speculatii sau investii bursiere.

Bursa din Romania s-a dublat din martie si pana acum, iar anumite actiuni au cunoscut chiar si cresteri mai importante, unele chiar triplandu-se (de exemplu Impact sau Dafora). Pentru ca am tot primit solicitari de la voi pentru oferirea de informatii legate de construirea unui portofoliu pe Bursa, va ofer astazi cateva sfaturi de care ar trebui sa tineti cont atunci cand va hotarati sa investiti in titluri listate:

In primul rand, ar fi bine sa investiti pe Bursa doar banii de care va puteti lipsi. Stiu ca suna cinic, dar acesta este adevarul, pentru ca Bursa prezinta si riscuri si trebuie asumat de la inceput si riscul pierderii unor sume importante. In literatura de specialitate se scrie ca mai mult de 70% din cei care investesc pe Bursa, pierd bani.

In al doilea rand trebuie sa va creati singuri niste reguli pe care sa incercati (pe cat posibil) sa le respectati, desi stiu cat de greu poate fi acest lucru uneori. Dusmanul tau cel mai mare pe Bursa, esti chiar tu, iar frica (atunci cand esti pe pierdere) si lacomia (atunci cand esti pe castig) sunt cele doua sentimente perfect umane, pe care le experimentezi pe Bursa si care iti pot aduce dezastrul financiar.

Un al treilea sfat ar fi sa cititi cat puteti de mult referitor la companiile in care alegeti sa investiti. Warren Buffett, oracolul burselor mondiale, spunea ca el nu investeste decat in companiile pe care le cunoaste.

In al patrulea rand trebuie sa va decideti asupra aversiunii la risc (cat de mult sunteti dispusi sa riscati) si sa urmati strategia stabilita in functie de profilul vostru (speculator sau investitor). Investitorul se bazeaza mai mult pe informatii fundamentale despre companie, despre sectorul in care activeaza aceasta si isi creaza o perspectiva pe termen lung, investitiile fiind, de regula, de ordinul anilor. Speculatorul cauta castiguri imediate si rapide si cauta sa profite de evenimente neasteptate, de informatii de moment, de conjuncturi favorabile pozitiei adoptate, iar orizontul sau este de ordinul lunilor, saptamanilor, zilelor si uneori chiar orelor. De regula speculatorii sunt cei cu mai putini bani, care incearca sa ii inmulteasca repede.

Un al cincilea sfat ar fi sa acceptati sfaturi :-) Parerea mea este ca, mai ales daca va aflati la inceput, aveti nevoie de un broker care sa va consilieze, chiar daca ar trebui sa renuntati la o parte din castig pentru comision. Pentru a lua legatura cu un broker trebuie sa va decideti asupra intermediarului cu care veti lucra, in Romania existand numeroase companii care intermediaza vanzarea si cumpararea de titluri. Eu personal, lucrez cu Estinvest-ul, care, desi percep comisioane ceva mai mari, nu mi-au creat probleme. Exista insa si alte companii, care ofera servicii de intermediere financiara pe Bursa si majoritatea dintre acestea si-au creat platforme online prin care se pot vinde si cumpara actiuni pe Bursa fara asistenta unui broker si comisioane mult reduse.

O lista completa a SSIF-urilor cu care puteti colabora pentru a investi pe Bursa, gasiti aici.

Iar pentru cei care doresc sa invete mai multe despre Bursa si despre investitiile pe Bursa, puteti downloada de aici un ghid de investitii realizat de CNVM (Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare).

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP