Răzvan Pascu: Ce rost au tichetele de masă în economie? - Bloguri economice

marți, 22 septembrie 2009

Răzvan Pascu: Ce rost au tichetele de masă în economie?

Bonurile de masa au aparut acum aproximativ 10 ani in economia romaneasca iar firmele care tiparesc aceste tichete s-au tot inmultit. Au fost putine, apoi multe, apoi cele mari le-au inghitit pe cele mici. Felia este cu adevarat groasa si de aceea multe companii s-au batut pentru un loc fruntas. Peste jumatate de miliard de euro (numai comisioane) in cei 10 ani reprezinta intr-adevar o suma frumusica.

V-ati intrebat vreodata cum castiga bani firmele emitente de bonuri de masa? Ei bine, acestea incaseaza comisioane de la firmele care cumpara aceste tichete si le ofera angajatilor (spre exemplu, angajatorul vostru). Pentru ca, oferind tichete de masa angajatilor, firmele fac anumite reduceri de cheltuieli pentru fondul de salarii, toate aceste beneficii nefiind impozitate de catre stat (pentru angajati sunt venituri neimpozabile, iar pentru angajatori sunt cheltuieli deductibile). Pe de alta parte, companiile emitente de bonuri de masa castiga comisioane si de la magazinele care accepta astfel de bonuri ca mijloc de plata la ghiseu si care doresc apoi sa le preschimbe in bani.

Am o idee pentru guvernanti (daca ei nu citesc blogul meu, poate macar consilierii lor sa o faca, macar intamplator) – De ce nu tipareste Statul prin Imprimeria Nationala tichetele de masa si prefera ca niste facilitati oferite de Stat sa aduca bani unor companii private? Din informatiile pe care le am este vorba de 2-5% din valoarea fiecarui bon de masa, bani care ajung la doar cateva companii, majoritatea din Franta (una dintre ele, Hungastro, vanduta de catre politicianul UDMR Verestoy Attila tot catre o companie franceza, Accor). Nu poti sa nu iti pui totusi macar un semn de intrebare cand afli ca politicul se implica in astfel de afaceri, sa spunem, “pretentioase”.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP