Răzvan Pascu: Cei mai bogaţi 10 politicieni din lume - Bloguri economice

marți, 8 septembrie 2009

Răzvan Pascu: Cei mai bogaţi 10 politicieni din lume

Revista britanica Times a intocmit un top al celor mai bogati politicieni ai lumii. Averile lor cumulate insumeaza zeci de miliarde de dolari inca, desi criza financiara transformata in criza economica mondiala le-a ajustat serios avutia. Va prezint mai jos topul celor mai bogati oameni politici ai lumii (cei cu averile cunoscute si obtinute in mod legal; fara sa socotim dictatorii africani sau din alte zone ale lumii):

1. Suleiman Kerimov – aproximativ 17 miliarde de dolari
Senatorul rus din Dagestan este actionar al companiei rusesti Gazprom si al Sberbank, una dintre cele mai mari banci din Rusia. Desi nu se prea arata in public, in 2006 el a aparut in presa dupa ce a pierdut controlul Ferrari-ului sau la Nisa, producand un accident in care a fost ranit serios alaturi de o vedeta Playboy.

2. Michael Bloomberg – aproximativ 11 miliarde de dolari
Dupa ce a fost concediat de la banca de investitii Salomon Brothers in 1981, Bloomberg s-a dedicat propriilor afaceri, infiintand trustul de presa economica Bloomberg, care detine si postul TV Bloomberg (un fel de Money Channel mondial). Acum el este primarul independent al New York-ului, fiind ales dupa Rudy Giuliani, iar salariul sau este de 1 dolar.

3. Serge Dassault – aproximativ 9 miliarde de dolari
Mogulul industriei de aviatie franceze face parte din partidul lui Sarkozy si este senator si primar al zonei Corbeil-Essonnes din Paris. El a mostenit compania Groupe Dassault (producator de aeronave civile si militare) de la tatal sau.

4. Silvio Berlusconi – aproximativ 9 miliarde de dolari
Super-magnatul italian detine o mare parte din media italiana si clubul de fotbal AC Milan. El si-a facut averea in special din investitii imobiliare si detine acum functia de prim-ministru al Italiei.

5. Aburizal Bakri – aproximativ 9 miliarde de dolari
Ministru in Guvernul Indonezian, Bakri a mostenit compania Bakrie Group de la tatal sau. Compania are afaceri in industria telecom, energie si investitii imobiliare.

6. Rinat Akhmetov – aproximativ 7 miliarde de dolari
Akhmetov este cea mai bogata persoana din Ucraina, cu afaceri in industria otelului si a carbunelui. In Romania este cunoscut in special ca patron al echipei de fotbal antrenate de Mircea Lucescu, Sahtior Donetk.

7. Andrei Molchanov – aproximativ 4 miliarde de dolari
Afacerile lui Molchanov sunt in industria constructiilor. In timpul privatizarilor din Rusia el a cumparat firma de constructii Lenstroireconstruktsiya cu care se poate mandri ca a construit o mare parte din cladirile si casele private din Sankt Petersburg.

8. Gleb Fetisov – aproximativ 3 miliarde de dolari
Senatorul rus detine actiuni in cadrul companiei de telecomunicatii Altimo din grupul Alfa Group. Desi nu apare des in media, afacerile sale au depasit granitele Rusiei, intrand pe piete precum Iran sau Afghanistan.

9. Kostyantin Zhevago – aproximativ 3 miliarde de dolari
Membru al Parlamentului din Ucraina, el este cel mai tanar miliardar din Ucraina si ajutor al prim-ministrului Yulia Tymoshenko.

10. Saad Hariri – aproximativ 3 miliarde de dolari

Fiul fostului prim-ministru libanez asasinat Rafik Hariri, Saad Hariri face parte din Parlamentul Libanului si conduce grupul Saudi Oger, cu afaceri in constructii, telecomunicatii, IT sau imobiliare. In Romania, grupul Saudi Oger a fost actionar in cadrul companiei Zapp, vandute acum cateva luni catre Cosmote.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP