Răzvan Pascu: Companii în prag de faliment…? - Bloguri economice

miercuri, 23 septembrie 2009

Răzvan Pascu: Companii în prag de faliment…?

Citeam recent un articol pe Yahoo Finance despre un raport al Audit Integrity in care erau enumerate companiile americane cele mai predictibile la un faliment. Dintre toate cele enumerate de raport pe baza unor indicatori precum capitalizarea bursiera/active, Yahoo Finance a ales cateva dintre ele, iar eu va voi prezenta cele mai cunoscute dintre acestea pe meleagurile noastre:

1. Hertz – compania are foarte multe imprumuturi luate de la banci sau leasinguri pentru a-si finanta flota de masini, iar in situatia in care tot mai putini clienti apeleaza la inchirierea de masini, viata companiei e din ce in ce mai grea. Companiile de rating Fitch sau Moody’s i-au scazut ratingul in Iulie. Cu toate acestea insa, pe Bursa din State, Hertz este intr-un rally puternic, de la minimul de 2$ pana pe la 11 $ zilele acestea.

2. Goodyear – cererea pentru aceasta marca de cauciucuri pentru masini a scazut simtitor, odata cu scaderea puternica a cererii pentru masinile noi. Practic, afacerea principala a companiilor care produc cauciucuri pentru masini nu consta in 1-2 cauciucuri pe care le cumparam noi din an in an pentru a le inlocui pe cele vechi, ci loturile noi de masini care ies pe poarta fabricilor “incaltate” direct cu anumite cauciucuri. Afacerea cea mare consta in convingerea directorilor de achizitii din mari companii producatoare de masini (care lanseaza un nou model) ca acele cauciucuri sunt cele mai potrivite pentru respectivul model. In felul acesta, toate masinile noi vor iesi echipate cu acele cauciucuri, ceea ce este o afacere imensa pentru o companie producatoare de astfel de produse.

3. AMD (Advanced Micro Devices) – compania producatoare de componente pentru calculatoare pierde bani incepand de prin 2007 si, in plus, are un imprumut de 5 miliarde de dolari pe care cu greu reuseste sa il inapoieze. Analistii se asteapta ca pierderile sa fie si mai mari in 2009 sau 2010. Maximul unei actiuni AMD a fost in 2006 de 40$, iar minimul a fost de 2$ in martie anul acesta.

Revenind la Romania, ce mi se pare mie destul de ciudat este cum de poate exista criza in tara noastra fara ca macar o companie de renume sa falimenteze. Falimentul este practic si un mod de a curata sistemul economic de companiile “problema“. Daca ai falimentat inseamna ca ceva nu a mers: ori managementul nu a fost suficient de bun, ori s-au luat decizii strategice gresite, ori produsul nu a fost suficient de bun sau marketingul nu a fost la tinta. Si atunci trebuie sa te cureti si sa vina altul mai bun. Pare insensibil, dar asta este economia de piata; numai cei puternici rezista.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP