Răzvan Pascu: O afacere de 1 miliard de dolari cu profit 0 - Bloguri economice

miercuri, 30 septembrie 2009

Răzvan Pascu: O afacere de 1 miliard de dolari cu profit 0

Twitter este o platforma de microblogging folosita de catre cei care au multe de spus, dar cu putine cuvinte. Pe Twitter oamenii te pot urmarii asa cum o fac pe blog, spre exemplu, si afla ceea ce scrii tu. Iar tu poti scrie limitandu-te la doar 140 de caractere. In principiu scrii doar esentialul iar daca ai ceva ce iti place si vrei sa arati la toata lumea, poti pune si linkuri. Twitter este unul dintre site-urile care au cunoscut o crestere uluitoare in ultimii ani, din august anul trecut si pana acum numarul de utilizatori crescand de la 4,3 milioane la 54,7 milioane.

Mai toate vedetele sunt prezente pe Twitter si mai ales vedete din afara. Ashton Kutcher (sotul lui Demi Moore) are peste 3,7 milioane de urmaritori pe Twitter. Adica peste 3,7 milioane de oameni vad in fiecare zi ce scrie el pe Twitter si sunt la curent cu ceea ce face acesta. Contul lui este aici. De asemenea, Barack Obama are peste 2,2 milioane de urmaritori pe Twitter (contul sau este aici) sau MC Hammer peste 1,5 milioane (contul este aici).

Asadar, Twitter a devenit o adevarata isterie dar totusi afacerea se incapataneaza sa scoata profit din ceva. Nu exista reclame, nu exista profituri, nu exista nici un fel de publicitate din care Twitter sa castige ceva. Si cu toate acestea, un grup de investitori (care include si fonduri de investitii) a oferit 100 de milioane de dolari pentru investitii in Twitter, evaluand in final compania la 1 miliard de dolari. O companie care nu a facut nici macar un dolar profit

Spre comparatie, cea mai mare companie din Romania, Petrom, are o capitalizare bursiera de 5 miliarde de dolari, deci de doar 5 ori mai mare decat valoarea la care a fost estimat Twitter, in conditiile in care Petrom are aproximativ 30.000 de angajati, resurse naturale si zacaminte in exploatare in Romania, Kazahstan si multe alte tari, vreo 800 de benzinarii in Romania si tarile limitrofe, cifra de afaceri de 4,5 miliarde de euro in 2008 si un profit EBITDA (inainte de impozitare, taxe, dobanzi, depreciere, amortizare) de 0,9 miliarde de euro.

Se zvoneste de mult timp ca Google ar fi interesat de cumpararea Twitter si sunt aproape convins ca asa se va intampla. Cei de la Google au tehnologia si inteligenta necesare pentru a face din Twitter o afacere profitabila, care se va umple probabil de reclame Google Adsense. Pe de alta parte, multe companii (din afara, bineinteles) folosesc deja Twitter ca mijloc de interactionare cu clientii. Spre exemplu Starbucks isi anunta pe Twitter urmaritorii (peste 300.000 de oameni) referitor la noi promotii si oferte speciale (contul e aici).

In Romania, din cate stiu, sunt inregistrate doar aproximativ 10.000 de persoane pe Twitter iar numarul celor care isi fac cont si renunta in prima luna este foarte mare.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP