Răzvan Pascu: Oferta de criză: 500 € de la Stat pentru fiecare copil - Bloguri economice

vineri, 4 septembrie 2009

Răzvan Pascu: Oferta de criză: 500 € de la Stat pentru fiecare copil

In pachetul de legi pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea este cuprinsa si Legea Educatiei care va contine, conform celor declarate de prim-ministru ieri, o prevedere prin care Statul ofera un cadou virtual copiilor nou-nascuti. Este vorba de suma de 500 de euro care se depune de catre Stat in contul fiecarui nou-nascut, bani de care acesta va putea beneficia doar la varsta de 14 ani, si doar in scopul educatiei (altfel, banii vor fi luati de catre Stat).

Pe langa acest lucru, fiecare parinte va putea redirectiona catre acelasi cont al copilului 2% din impozitul pe venitul global platit de catre acesta catre Finante. Banii acestia nu vor fi impozitati, parintii putand depune si sume suplimentare in cont, care insa vor fi impozitate. Parintii nu vor avea acces la sumele acumulate.

Facand niste calcule insa, ramane de vazut de unde va lua Statul banii pentru acest proiect intrucat ei trebuie depusi in contul fiecaruia la nastere. Este putin probabil si ar fi anormal insa, ca ceea ce depune in cont Statul acum sa fie doar un certificat de garantie bancara, de exemplu, urmand sa faca rost de bani fizic abia la varsta de 14 ani ai copilului, pentru ca acest lucru ar insemna indatorarea excesiva a generatiilor viitoare. Lucru care totusi nu m-ar surprinde…

Calculele mele arata ca la o medie de 230.000 de nasteri pe an (numar aproximativ in 2008) suma totala ar fi in jur de 115 milioane de euro anual. In plus, conform INS salariul mediu brut este estimat la 1820 RON pentru acest an, iar 2% din aceasta suma ar insemna un efort bugetar (bani pe care bugetul de Stat ii pierde, in cazul in care parintii opteaza sa ii vireze catre contul copilului) de 36,4 RON lunar de la fiecare parinte al celor peste 230.000 de nou nascuti.

Masura cred ca este una buna intrucat la varsta de 14 ani tinerii vor avea o suma bunicica pentru a se inscrie la cursuri particulare sau pentru rechizite. Efortul bugetar nu este foarte mare si va fi considerat minor in anii care vor urma, daca vom trece cu bine peste perioada de criza. Impreuna cu masura de a acorda mamelor 85% din venitul brut ca si indemnizatie de crestere copil in primii 2 ani de la nasterea acestuia, noua masura incearca probabil sa stimuleze (nu doar electoral, pentru ca trebuie totusi sa realizam ca suntem inainte de alegeri) natalitatea, care incepand cu 1989 a scazut destul de dramatic.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP