Răzvan Pascu: Paradisul fiscal Insulele Cayman aproape de faliment - Bloguri economice

luni, 7 septembrie 2009

Răzvan Pascu: Paradisul fiscal Insulele Cayman aproape de faliment

Insulele Cayman sunt teritoriu al Regatului Unit (UK) si se afla in Marea Caraibelor. Circa 40% din locuitorii insulelor sunt straini stabiliti aici pentru a beneficia de taxele reduse (spre zero) asupra averilor lor. Insa al cincilea centru financiar al lumii, Insulele Cayman, se afla foarte aproape de faliment dupa ce ani de zile s-a aflat in centrul atentiei bogatilor lumii, care au gasit aici un refugiu pentru banii lor, dar si a marilor companii (in special cele din domeniul financiar) care au gasit astfel o posibilitate de a evita plata taxelor mari catre statele in care isi desfasoara afacerile.

Pentru ca baza economiei este reprezentata de serviciile financiare si de turism (care au suferit scaderi importante) Insulele Cayman au probleme uriase acum, dupa ce o mare parte din companiile financiare care isi aveau sediul intr-una din casutele postale de aici si-au repatriat banii pentru a-si acoperi pierderile (asta in cazul fericit in care nu au intrat in faliment). Insulele Cayman sunt locul din lume in care sunt inregistrate cele mai multe fonduri de hedging si al cincilea teritoriu din lume ca numar de banci. Sa-ti faci o firma in Insulele Cayman presupune o taxa de 1800 de euro, suma care include si comisionul perceput de firma de avocatura. Companiile sunt scutite de impozite asupra profiturilor, singurele taxe pe care trebuie sa le achite fiind taxele de licenta in sume fixe, stabilite in functie de domeniul de activitate.

Insulele Cayman au ajuns acum la stadiul de a nu mai avea bani pentru plata putinilor angajati, a furnizorilor catre Guvernul local sau a firmelor contractate pentru refacerea infrastructurii dupa ce uraganul Ivan a distrus insulele in 2004.

Guvernatorul insulelor a cerut ajutorul Regatului Unit si asistenta pentru contractarea unui imprumut de 310 milioane de dolari, insa britanicii nu numai ca nu au fost de-acord, ci au cerut chiar introducerea de taxe asupra proprietatilor si a salariilor in paradisul fiscal. Iata cum, in doar cativa ani, a 12-a cea mai bogata jurisdictie a lumii (dupa PIB-ul pe locuitor) trece de la stadiul de paradis fiscal la acela de tara obisnuita (ba mai mult, la acela de tara care se straduieste sa supravietuiasca).

Concluzia: probleme sunt peste tot, chiar si in paradis:)

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP