Răzvan Pascu: Rabla: Prima de casare de la 3800 la 11.400 RON - Bloguri economice

joi, 3 septembrie 2009

Răzvan Pascu: Rabla: Prima de casare de la 3800 la 11.400 RON

Dupa ce Executivul a recunoscut ca etapa a-II-a a Programului Rabla nu a avut succesul asteptat, Ministerul Mediului a hotarat sa schimbe beneficiile programului de casare a masinilor vechi. Astfel, in program au intrat si persoanele juridice, care pana acum nu beneficiau de aceste avantaje si, pe langa acest lucru, conform noii legi, in acest program vor intra si alte categorii de autovehicule, inclusiv tractoare. Prima de casare pentru tractoare este de 17.000 RON.

Cea mai buna veste pentru cei interesati este insa ca orice persoana fizica va putea sa caseze pana la maximum 3 rable, beneficiind de o prima de casare cumulata de 3800 RON * 3, adica maximum 11.400 RON (aproximativ 2700 euro). In plus, daca pana acum era obligatoriu ca rabla sa fie pe numele celui care vrea sa cumpere masina noua, incepand cu noua lege pentru care Guvernul isi asuma raspunderea (lege care face parte din pachetul anticriza propus de Guvern) aceasta obligatie nu mai exista. Astfel, orice proprietar de rabla poate merge la centrul specializat pentru scoaterea din circulatie a acestor vehicule unde primeste un tichet valoric pe care il poate folosi sau il poate vinde catre o terta persoana.

Important este ca orice persoana interesata de achizitionarea unei masini noi se poate prezenta cu pana la 3 astfel de tichete, indiferent pe numele cui sunt ele emise. Astfel, e foarte probabil ca o mica “Mafie a rablelor” sa rasara, iar pretul acestora sa creasca destul de mult si fara nici o alta explicatie.

Oricum, cred ca decizia este una buna, tinand cont ca in a-II-a etapa s-au vandut doar 9649 masini noi prin acest program. In Germania, unde prima de casare a fost de 2500 de euro Programul Rabla autohton a avut un succes enorm, fiind epuizat intregul buget alocat (de 5 miliarde de euro) si vanzandu-se peste 2 milioane de masini. Programul a fost copiat in intreaga lume, SUA fiind printre ultimele state importante care au introdus acest program, cererea de masini crescand si aici de la o zi la alta datorita primei de casare de 4000 de dolari oferita de americani.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP