Bogdan Glăvan: Circ monetar - Bloguri economice

marți, 20 octombrie 2009

Bogdan Glăvan: Circ monetar

Europenilor nu le convine că americanii fac mai multă inflaţie decât ei. Ascunzându-se în spatele unor consideraţii abstracte, de genul “volatilitatea excesivă a cursului de schimb este dăunătoare dezvoltării economice”, preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, s-a declarat îngrijorat de deprecierea continuă a dolarului. În realitate, lui Trichet îi pasă probabil mai mult de faptul că aprecierea euro în raport cu dolarul afectează competitivitatea exporturilor europene, zădărnicind eforturile de relansare inflaţionistă pe care guvernele din UE le-au depus de ceva vreme.

Ministrul francez de finanţe, Christine Lagarde a declarat şi ea că “trebuie să rămânem disciplinaţi”, nervoasă fiind pe nepăsarea dezarmantă cu care SUA au spart codul nescris al cartelului monetar internaţional şi, vorba lui Henri Guaino, consilierului lui Sarkozy, “inundă lumea cu dolari”.

graph120


În ceea ce-i priveşte, americanii oferă un show de nota 10, declarând la unison că rămân fideli politicii unui dolar puternic (?!), că acesta a fost principiul de fier al politicii monetare americane dintotdeauna (?!) (detalii) şi, în general, recomandă europenilor să rămână linştiţi la locurile lor pentru că viitorul sună bine.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP