Bogdan Glăvan: Cum se descoperă „ştiinţific” încălzirea globală - Bloguri economice

duminică, 4 octombrie 2009

Bogdan Glăvan: Cum se descoperă „ştiinţific” încălzirea globală

A răsuflat metoda ştiinţifică prin care unii cercetători vor să convingă lumea de fenomenul încălzirii globale. Se pare că e suficient să studiezi câţiva copaci din Siberia ca să susţii că traversăm o perioadă neobişnuit de caldă. Desigur, în procesul redactării materialului ştiinţific, restul copacilor, care se intâmplă să ilustreze contrariul sunt daţi la o parte din eşantion. Apoi intră în scenă revistele de specialitate, care refuză să ceară autorilor divulgarea datelor pe baza cărora s-a efectuat analiza, astfel încât comunitatea academică nu poate decât să îi creadă pe cuvânt.

Marea păcăleală cu încălzirea globală a fost declanşată, printre altele, în 1995, de către cercetătorul Keith Briffa, care a stabilit un nou record în adunarea de probe pentru a-şi justifica argumentul că Evul Mediu a fost mai rece decât se crede (contrazicând toate studiile istorice şi arheologice de până atunci), astfel încât perioada contemporană se detaşează câştigătoare la capitolul temperatură. El şi-a bazat teoria pe doar 3 inele de copaci. Citiţi mai departe pentru detalii.

Pentru cei interesaţi de cum se face mai nou cercetarea ştiinţifică, le recomand cu căldură să citească The Politically Incorrect Guide to Science.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP