Bogdan Glăvan: Politica monetară la români - Bloguri economice

marți, 6 octombrie 2009

Bogdan Glăvan: Politica monetară la români

După destrămarea coaliţiei de guvernare, s-au schimbat şi şansele candidaţilor promovaţi de partide pentru a popula Consiliul de Administraţie al instituţiei independente cunoscută sub numele de BNR. Astfel, Lucian Croitoru şi Cristian Popa, care beneficiau de susţinerea PDL se află, probabil, la această oră în tratative pentru a-şi asigura suportul altor partide şi pentru a rămâne astfel, independenţi desigur, la BNR. Interesant este că PNL şi-a retras sprijinul pentru Daniel Dăianu, împingându-l în faţă pe Bogdan Olteanu. Sau, dacă este să ne exprimăm corect politic „Olteanu şi-a depus CV-ul pentru postul de viceguvernator”.

Acum, sincer să fiu, aceste permutări chiar mă pun în dificultate. Pentru că dintre Bogdan Olteanu şi Daniel Dăianu îmi este extrem, dar extrem de greu să spun cine este mai economist sau cine este mai liberal. Probabil înţelegeţi de ce. Însă cu Bogdan Olteanu şi Dinu Marin (propus de PSD, despre care am scris aici) la BNR nu am niciun fel de emoţii. Ar trebui să înţelegeţi de ce.

Meditând la numele vehiculate mai sus, mi-am adus aminte de o discuţie fenomenală pe care am avut-o într-o seară, cu ceva ani în urmă, la unul din cursurile de masterat pe care le urmam la ASE. “Profesor” îmi era un tip extrem de simpatic, membru în CA al BNR, remarcabil prin tenacitatea cu care căra servieta pe atunci celebrului T. Postolache. La un moment dat, în contextul unei discuţii despre politica monetară, unul dintre colegii mei l-a întrebat “După ce modele, criteria etc. se ghidează BNR atunci când formulează politica monetară?” Adică, în funcţie de ce votează ei acolo modificarea ratei dobânzii, intervenţia pe piaţa valutară ş.a.m.d. Răspunsul „profesorului” a fost incredibil (mi-a rămas întipărit în memorie şi îl povestesc în fiecare an studenţilor): a ridicat din umeri.

Punct.

Aşa se face politica monetară. Voi, cei care credeţi în experţi, modelare, calcul, analize, prognoze… hai să-i zicem „ştiinţă”, lăsaţi orice speranţă. Sunt convins că în noua configuraţie independentă, CA al BNR va avea ce vota şi, mai ales, va avea ce să discute înainte să voteze.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP