Bogdan Glăvan: Tehnologia, capitalul şi Letonia - Bloguri economice

vineri, 23 octombrie 2009

Bogdan Glăvan: Tehnologia, capitalul şi Letonia

Dan Popa ne-a povestit astăzi că guvernul Letoniei a decis să facă economii la buget prin utilizarea de soft-uri gratuite. Ideea mi se pare excepţională.

Factorul fundamental din spatele creşterii economice este acumularea de capital. Ceea ce ne separă de naţiunile dezvoltate este, în principal, faptul că ele au acumulat de-a lungul timpului mai mult capital decât noi, ceea ce le-a permis să extindă structura de producţie şi să adopte metode de producţie mai productive. Ţările de rangul doi, precum Letonia sau România, nu pot progresa decât (1)printr-o acumulare susţinută de capital, ceea ce presupune o rată înaltă a economisirii şi (2) prin existenţa unui sistem economic de piaţă, care să folosească abilitatea antreprenorială în interesul societăţii.

Aşa stând lucrurile, „investiţiie” operate de stat în tehnologii state of the art implică risipirea, nu economisirea, banului public. Contrar aparenţelor, adoptarea unor tehnologii ieftine (nu foarte îndepărtate calitativ de tehnologiile avansate) este cea mai bună opţiune pentru naţiunile sărace. Din două motive:
• Minimizarea cheltuielilor publice este, de fapt cea mai bună cale de creştere a economisirilor, investiţiilor şi acumulării de capital. Banii cheltuiţi de stat sunt risipiţi prin definiţie – după cum spune dictonul „Tot ce face statul, mediul privat poate face de trei ori mai ieftin”.
• Tehnologiile trebuie să se plieze pe structura de capital existentă. Nu tehnologia dictează dezvoltarea, ci acumularea de capital. Pentru a oferi un exemplu simplu, gândiţi-vă la un bucătar care este instruit la cele mai înalte şcoli, are cele mai faimoase manuale culinare, însă găteşte într-o bucătărie lipsită de instrumentar adecvat, microunde, cuptor electric, frigider ş.a. Ce „producţie” credeţi că poate livra această persoană?

Dacă ne uităm în jurul nostru, observăm că deciziile oamenilor reflectă permanent raritatea capitalului. Nu ne cumpărăm maşini noi ci second-hand-uri (deşi consumă mai mult combustibil), nici măcar nu mergem cu automobilul nou cumpărat la revizia periodică, preferând să schimbăm uleiul în spatele blocului (deşi service-ul ne oferă garanţie), nu mâncăm la restaurant ci acasă (deşi la restaurant mâncarea este mai gustoasă) şi exemplele pot continua. Nimeni nu este interesat de ultima tehnologie, ci de tehnologia pe care şi-o poate permite – în urma calculului economic, desigur.

De aceea decizia Letoniei de a folosi tehnologii gratuite mi se pare de o extraordinară raţionalitate, ceva neobişnuit pentru un guvern. Autorităţile politice de la noi ar avea ce învăţa. Să nu mai cumpere autoturisme scumpe, aer condiţionat performant, calculatoare sau mobilier de ultimă generaţie. Nu cred că sunt mai productive dacă se dotează în halul ăsta. Aceste „cheltuieli materiale” nu sunt investiţii. Din contră, este exact drumul către pauperizare – căci tot acest lux trebuie suportat de naţiune, ceea ce reduce stimulentele de a economisi si acumula capital.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP