Bogdan Glăvan: Unde nu e proprietate, e legea picnicului - Bloguri economice

vineri, 23 octombrie 2009

Bogdan Glăvan: Unde nu e proprietate, e legea picnicului

Tocmai am auzit o nouă campanile publicitară în favoarea reglementării modului în care poţi să aprinzi focul şi să aşezi grătarul cu mititei. Să recunoaştem, cu greu poţi inventa o lege mai năstruşnică decât legea picnicului. Ceea ce nu înseamnă că problema pe care încearcă să o rezolve iniţiatorii legii nu există în realitate. Există – lumea invadează proprietatea publică conform bunului plac, eventual cu grătarele şi cărbunii de foc – însă legea este o proastă soluţie la aceasta. În fond, legea spune că nu poţi face ce vrei pe proprietatea publică, un lucru de la sine înţeles dintotdeauna, însă pe care nimeni nu dă mai mult de doi bani din însăşi faptul că vorbim despre proprietate publică, adică un spaţiu al nimănui.

Soluţia pentru rezolvarea problemelor de mediu este, în limbaj ştiinţific, „internalizarea” acestora. Cea mai bună metodă de eliminare a externalităţilor precum „poluarea” este definirea clară a drepturilor de proprietate. Iar acolo unde nu există, introducerea proprietăţii private. Aşadar, nu avem nevoie de o lege redundantă (mai sunt încă 15 care au, în esenţă, acelaşi scop!) şi ridicolă, ci de privatizare.

Poate unii vor protesta spunând că dacă spaţiul dintre Sinaia şi Cota 1400 va fi trecut în proprietate privată, lumea nu va mai avea unde să facă grătare deloc. Aceasta este o speculaţie gratuită. Câtă vreme în Bucureşti proprietarii privaţi au deschis chiar şi parcări (în unele cazuri, respectivul spaţiu era anterior un simplu teren viran, folosit tot ca… „parcare”), răspunzând nevoii publicului de locuri de parcare, este nerealist să presupunem că proprietarii de poieniţe, pădure, iarbă verde etc. vor ignora nevoia turiştilor de a aprinde un foc şi a găti mititei.

Despre privatizarea munţilor am mai vorbit aici.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP