Cristian Orgonaş: Are România nevoie de mai multi poliţişti? - Bloguri economice

miercuri, 21 octombrie 2009

Cristian Orgonaş: Are România nevoie de mai multi poliţişti?

Conform Eurostat, in 2007, numarul politistilor romani era de 45.391, ceea ce inseamna ca avem 211 politisti la 100.000 de locuitori. Tot in 2007, numarul oficial al infractiunilor a fost de 281.457, rezultand o medie de 6.2 infractiuni pe cap de politist intr-un an. Sunt multe? Sunt putine?

Sa vedem cum stau altii. In Suedia, acolo unde rata infractionalitatii este de zece ori mai mare decat in Romania, numarul politistilor raportat la populatie este mai…mic decat la noi, iar numarul infractiunilor pe cap de politist este de 73, de unde deducem ca politistul suedez este de 12 ori mai ocupat decat cel roman.

Cu toate acestea insa, cine se simte mai in siguranta pe strazi sau in mijloacele de transport in comun? Cetateanul roman, sau cel suedez?

Din punctul de vedere al numarului de politisti la 100.000 de locuitori, Romania se afla pe locul 22 din 26 de tari membre UE (nu exista date pentru Bulgaria), de unde deducem ca Politia Romana ar trebui sa mai angajeze oameni.

Daca judecam insa lucrurile dupa numarul infractiunilor pe cap de politist, ne aflam din nou la coada clasamentului, respectiv pe locul 24 din 26, ceea ce inseamna ca multi politisti cam freaca menta prin sectii.

Daca in medie, un politist roman se confrunta cu 6.2 infractiuni pe an, cel german se confrunta cu 25, cel englez cu 33, iar cel italian cu 27.5, media la nivelul UE fiind de 19. Cel mai lejer job il au politistii din Cipru, fiecare dintre ei confruntandu-se cu doar 1.5 infractiuni in cursul unui an.

Click pe grafcul de mai jos pentru detalii: coloanele reprezinta numarul politistilor per 100.000 de locuitori (scala din dreapta), iar linia rosie reprezinta numarul infractiunilor pe cap de politist (scala din stanga).


In SUA, exista 233 de politisti la 100.000 de locuitori, numarul infractiunilor pe cap de politist fiind de 16 pe an.

PS: Desi stim ca in Romania nu sunt declarate toate infractiunile, nu imi inchipui ca Politia Romana lucreaza si la infractiunile nedeclarate astfel incat sa putem considera ca politistul roman este mai ocupat decat pare la prima vedere.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP