Cristian Orgonaş: Care a fost de fapt impactul crizei politice asupra cursului valutar şi al bursei? - Bloguri economice

sâmbătă, 3 octombrie 2009

Cristian Orgonaş: Care a fost de fapt impactul crizei politice asupra cursului valutar şi al bursei?

In aceasta saptamana, clasa politica s-a dat din nou in stamba – PSD-ul a fost aruncat din tren pentru un motiv extrem de “subtire”, iar calculele politice au fost pentru a nu stiu cata oara mai importante decat calculele legate de economie si de criza economica prin care trecem.

Daca privim evolutia cursului valutar, observam ca leul a scazut destul de mult in ultimele doua zile, iar bursa s-a prabusit de-a dreptul. Insa cat din aceasta evolutie se datoreaza crizei politice, si cat unor cauze relativ independente de Romania, cum ar fi schimbarea sentimentelor investitorilor straini asupra regiunii din care facem parte?

Pentru a raspunde acestei intrebari, sa aruncam o privire asupra evolutiei cursului valutar si al burselor din patru tari din Europa Centrala si de Est, si anume Polonia, Cehia, Ungaria si Romania.

In ceea ce priveste evolutia fata de euro a cursului celor 4 monede, observam ca in comparatie cu vinerea trecuta (25.09), leul a pierdut “doar” 1.7%, coroana ceha a pierdut 1.07%, zlotul polonez a pierdut 1.01%, iar forintul a castigat 0.12%, datele in graficul de mai jos, click pentru marire.


Daca discutam despre evolutia principalilor indici bursieri din cele patru tari, Romania inregistreaza din nou cea mai mare volatilitate: BET a pierdut 6.16% comparativ cu sfarsitul saptamanii trecute, BET-FI este campionul pierderilor cu 10.16%, din care peste 7% doar in sedinta de vineri. Pe de alta parte, indicele BUX din Ungaria a pierdut 1.83%, PX din Cehia este cu 2.29% mai jos, iar WIG20 din Polonia a pierdut 4.5%, graficul mai jos.

Concluzii:

- scaderea din ultimele doua zile a leului s-a incadrat in trendul zonei, diferenta dintre leu, zlot si coroana ceha fiind destul de mica daca luam in considerare amploarea scandalului politic de la Bucuresti. Intrebarea este cat a cheltuit BNR pentru a tine cursul?

- ieri, toate cele patru burse din regiune au scazut, insa la Bucuresti scaderea a fost ceva mai mare, in special pe SIF-uri, societati care in mod traditional sunt mai volatile. Insa, este evident faptul ca scaderea semnificativa a bursei americane de joi, impreuna cu datele foarte slabe legate de somajul din SUA, au generat trendul negativ din zona, criza politica nefacand altceva decat sa accentueze scaderea.

- una peste alta, se pare ca cel putin deocamdata, harmlaia politica din tara nu a dus la schimbarea sentimentelor investitorilor in ceea ce priveste Romania din moment ce, surprinzator, cotatia CDS-urilor (care reflecta practic evolutia riscului de tara), a fost stabila in ultimele doua zile.

O sa vedem cum vor evolua lucrurile pana la alegeri si mai ales dupa, in acest moment orice scenariu economic fiind posibil.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP