Cristian Orgonaş: Care a fost impactul crizei asupra bogăţiei globale - Bloguri economice

luni, 12 octombrie 2009

Cristian Orgonaş: Care a fost impactul crizei asupra bogăţiei globale

In urma cu cateva saptamani, McKinsey Global Institute a dat publicitatii ultimul raport anual in care este analizat impactul actualei crize economice asupra bogatiei globale, am sa comentez pe scurt evolutia principalelor date.

1. La sfarsitul anului 2008, valoarea activelor financiare la nivel global a ajuns la 178 mii de miliarde de dolari, in scadere cu $16 mii de miliarde (8.2%) fata de 2007. Cu toate acestea, valoarea din 2008 este superioara celei din 2006 cu 2.3%, ceea ce arata ca actuala criza mondiala nu a facut decat sa stearga cresterile din 2007 si atat.

Din cele $16 mii de miliarde care s-au “volatilizat” anul trecut, 64% reprezinta pierderile inregistrate in trei tari: SUA (tara in care averea financiara totala a scazut cu 9%), Japonia (-8%) si China (-17%), insa ca de obicei, cei mai saraci pierd cel mai mult.

Astfel, tarile Europei de Est au pierdut intr-un singur an 64% (ati citit bine) din valoarea activelor financiare, acestea scazand de la $4.3 la $1.5 mii de miliarde. Activele rusesti au pierdut si ele 40% din valoare. Easy come, easy go….

Mai trebuie spus ca intre 2000 si 2007, ritmul de crestere la nivel global a fost de 9% anual, ritm absolut uluitor si total nesustenabil pe termen lung.

In acest moment, valoarea activelor financiare reprezinta echivalentul a 293% din PIB-ul mondial, click pe graficul de mai jos pentru detalii.


A se observa ca in 2008, an de criza crunta, totalul depozitelor bancare a crescut de la 56 la 61 mii de miliarde de dolari.

2. Averea imobiliara la nivel global, respectiv totalul valorii imobilelor din lume, s-a redus anul trecut cu $3.4 mii de miliarde sau 3.7%, ajungand la $87.4 mii de miliarde. Din aceasta suma, 41% apartine Europei de Vest, 31% americanilor, 10% japonezilor si 18% restului lumii. Detaliile in graficul de mai jos.

Desi prima impresie este aceea ca in ultimii 10-15 ani am avut de-a face cu un boom imobiliar la nivel global, daca ne uitam la variatia ponderii valorii pietelor imobiliare in PIB, observam ca evolutia nu mai pare atat de spectaculoasa – in 1995 a fost 189%, iar in 2007, 218%. Cu alte cuvinte, pietele imobiliare au crescut doar putin mai repede decat Produsul Intern Brut la nivel mondial.

3. Structura activelor financiare pe regiuni de dezvoltare in 2008

Structura activelor financiare nu este aceeasi in fiecare regiune – spre exemplu, depozitele bancare reprezinta doar 23% din averea financiara a americanilor, dar 58% din averea chinezilor (in CEE reprezinta 50%), click pe tabelul de mai jos pentru detalii.

De mentionat:

1. Ritmurile diferite de crestere a valorii activelor financiare in diversele regiuni: in Rusia spre exemplu, ritmul anual de crestere a fost de 45.2% in perioada 1990-2008, evolutie care justifica aparitia zecilor de miliardari rusi. In CEE si China, ritmul de crestere a fost usor superior cifrei de 24%, in timp ce in SUA si Zona Euro, ritmul s-a situat intre 7.6% si 8.4%.

2. Potentialul extrem de mare al pietelor emergente, daca judecam situatia din punctul de vedere al adancimii financiare (financial depth – valoarea activelor financiare ca procent in PIB). In tarile dezvoltate, valoarea activelor financiare reprezinta echivalentul a 300-500% din PIB, in timp ce in Estul Europei ea nu trece de 100%.

Este foarte probabil ca aceasta criza sa nu fi facut decat sa intarzie putin dezvoltarea economica a tarilor emergente, insa pe termen lung, trendul este evident unul de crestere.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP