Cristian Orgonaş: Cât câştigă băncile din taxe şi comisioane? - Bloguri economice

luni, 26 octombrie 2009

Cristian Orgonaş: Cât câştigă băncile din taxe şi comisioane?

Am auzit nu de putine ori ca bancile din Romania practica taxe si comisioane mult mai mari decat cele din strainatate, asa ca m-am hotarat sa fac o analiza a veniturilor din taxe si comisioane inregistrate de bancile numarul unu, doi si patru din sistem, iar cifrele sa le compar cu cele inregistrate de filialele din alte tari ale bancilor mama, respectiv Erste, Societe Generale si Raiffeisen.

Am sa mentionez doar cifrele insotite de scurte comentarii, concluziile o sa le trageti voi singuri. Datele de mai jos sunt aferente rapoartelor pe 2008 publicate de cele trei banci.

BCR

Anul trecut, veniturile nete din taxe si comisioane au totalizat 236.3 milioane euro, iar veniturile din dobanzi au totalizat 741.6 milioane euro.

Daca raportam aceste cifre la totalul activelor ponderate la risc, obtinem o pondere a taxelor si comisioanelor de 2.5%, iar a veniturilor din dobanzi, de 7.9%.

In cazul filialei Erste din Cehia, ponderile sunt de 3.7% respectiv 9.5%, in Slovenia cifrele sunt de 2.5% respectiv 7.9%, in Ungaria 2.5% si 6.3%, in Austria 1.7% respectiv 4.1%, iar la nivelul intregului grup Erste, ponderile sunt de 1.9%, respectiv 4.8%.

Datele mai jos, click pe grafic pentru marire.


Privind graficul de mai sus, o prima impresie ar fi aceea ca in Romania, Erste practica taxe si comisioane mai mici decat in Cehia sau Ungaria, dar mai mari decat in Austria.

Al doilea lucru care sare in ochi este acela ca atat veniturile din dobanzi, cat si cele din taxe si comisioane, sunt semnificativ mai mici in Austria decat in celelalte tari, insa aceasta situatie este oarecum explicabila prin diferentele in ceea ce priveste riscurile.

Fie ca ne place, fie ca nu, este mai riscant sa faci afaceri in Europa Centrala decat in Vest, iar riscul se reflecta in profitabilitate mai mare.

Si o ultima mentiune – daca pentru BCR vom lua in considerare activele totale neponderate la risc, ajungem la ponderi de 4.6% in cazul veniturilor din dobanzi, si de 1.5% in cazul veniturilor din taxe si comisioane.

BRD

Anul trecut, BRD a inregistrat un venit din diferentialul de dobanda de 1.56 miliarde lei, in timp ce venitul net din comisioane a fost de 980 milioane lei. Raportat la totalul activelor, ponderile sunt de 3.2% in cazul veniturilor din dobanzi, si 2% in cazul veniturilor din comisioane.

Societe Generale, banca mama a BRD, nu publica datele defaclat pe tari, asa ca voi spune doar ca la nivelul intregului grup bancar francez, ponderea veniturilor din dobanzi si a celor din comisioane sunt egale, respectiv cate 0.7% din total active.

Raiffeisen International

Banca austriaca nu publica datele legate de veniturile din dobanzi si comisioane decat pe zone, nu pe tari, asa ca voi analiza situatie pe zone geografice.

Astfel, in Europa Centrala (Cehia, Ungaria, Slovacia, Slovenia si Polonia), ponderea veniturilor din dobanzi in total active a fost de 2.8%, iar cea a veniturilor din taxe si comisioane de 1.6%.

In zona Europei de Sud-Est (Romania, Bulgaria, Bosnia, Albania, Croatia, Serbia, Moldova si Kosovo), ponderile au fost de 3.8% respectiv 1.8%, iar in statele CSI, ponderile au fost de 5.6%, respectiv 2%, click pe graficul de mai jos pentru detalii.

Si in cazul Raiffeisen, observam ca pe masura ce creste riscul, creste si profitabilitatea. In mod evident, este mai putin riscant sa faci afaceri in Polonia decat in Romania, iar Romania este mai putin riscanta decat Ucraina spre exemplu.

Concluzii: dupa cum spuneam, va las pe voi sa judecati cifrele de mai sus. Nu uitati insa ca nicio companie nu se extinde intr-o tara mai riscanta, daca stie ca nu poate obtine profituri pe masura riscului asumat.

Later Edit: intentia acestui articol nu este aceea de a compara bancile intre ele, ci doar de a compara diversele filiale ale aceleiasi banci. Trebuia sa fi facut aceasta precizare de la inceput.

Surse

1. BCR si ERSTE – Raportul anual pe 2008

2. BRD – Raportul Administratorilor pe 2008

3. Societe Generale - Situatiile financiare consolidate 2008

4. Raiffeisen International – Raportul anual 2008

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP