Cristian Orgonaş: Cât costă un iPod în diverse ţări ale lumii - Bloguri economice

miercuri, 21 octombrie 2009

Cristian Orgonaş: Cât costă un iPod în diverse ţări ale lumii

Asa cum exista un Indice Big Mac care masoara costul exprimat in dolari al acestui produs in diverse tari, exista si un indice iPod, care se calculeaza in acelasi mod. Ambii indici se bazeaza pe faptul ca in teorie, acelasi produs are acelasi pret peste tot in lume, iar eventualele diferente de pret nu reprezinta altceva decat anomalii ale cursurilor de schimb, am dezvoltat mai pe larg subiectul aici.

In ceea ce priveste pretul unui iPod nano 8GB calculat in octombrie 2009 si exprimat in dolari, observam ca cel mai ieftin iPod se vinde in SUA, unde pretul este 149 de dolari, iar cel mai scump in Argentina, unde pretul este de 336 dolari.

Romania se afla pe locul 13 din 68 de tari analizate, cu un pret de aproximativ 237 dolari. Clasamentul complet mai jos, click pentru detalii. Sursa: businessinsider


Cum in ultima perioada dolarul s-a devalorizat semnificativ in comparatie cu majoritatea valutelor, este oarecum normal ca piata americana sa fie printre cele mai ieftine din lume, insa diferentele dintre tari sunt uriase, ceea ce arata si faptul ca Apple aplica o politica de preturi neuniforma, acestea fiind mai mici in tarile dezvoltate, si mai mari in tarile mai putin dezvoltate.

Daca privim top 20 cele mai scumpe tari, vom vedea ca exceptand Finlanda, toate celelalte 19 tari sunt emergente.

Pe de alta parte insa, conform teoriei care sta la baza celor doi indici mentionati mai sus, diferentele de pret arata si faptul ca dolarul este subevaluat in comparatie cu alte valute, concluzie care este discutabila.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP