Cristian Orgonaş: Câţi bani pierde BNR în lupta cu cei care speculează pe cursul valutar - Bloguri economice

vineri, 9 octombrie 2009

Cristian Orgonaş: Câţi bani pierde BNR în lupta cu cei care speculează pe cursul valutar

Ati citit probabil de multe ori in ultima perioada ca BNR a cheltuit X euro din rezerva valutara a tarii pentru a mentine cat de cat stabil cursul leu-euro, iar pentru a intelege exact cum stau lucrurile, am sa dezvolt astazi acest subiect.

Trebuie spus de la bun inceput ca scopul BNR nu este acela de a face profit din operatiunile pe care le realizeaza, ci de a mentine un anumit nivel de stabilitate pe piata, fiind de fapt autoritatea care are grija ca lucrurile sa nu o ia razna.

Daca discutam despre interventiile sale pe piata valutara, in esenta BNR vinde euro atunci cand cererea pentru moneda europeana este mai mare decat oferta, iar situatia ameninta sa deprecieze leul (asa cum se intampla de cateva luni incoace), si cumpara euro atunci cand oferta este mai mare decat cererea, situatie care genereaza o apreciere a monedei nationale in fata monedei europene.

In ultimii ani, leul a avut o evolutie sinuoasa, astfel ca s-a apreciat semnificativ intre 2004 si 2007, si s-a depreciat masiv incepand cu vara trecuta. Ce a facut BNR in toata aceasta perioada? A cumparat 10 miliarde de euro atunci cand leul se aprecia si ameninta sa genereze pierderi extrem de mari exportatorilor, si a vandut euro atunci cand leul s-a depreciat, adica in ultimul an.

Multi specialisti acuza acum BNR ca sustine “artificial” moneda nationala cheltuind in acest scop miliardele de euro din banii primiti de la FMI. Lucrurile nu stau insa chiar asa, am sa explic mai jos de ce:

1. BNR nu vinde banii primiti de la FMI, ci o parte din cele 10 miliarde de euro cumparate in perioada 2005-2007 la 3.3 – 3.6 lei/euro. Cu alte cuvinte, inregistreaza un profit extrem de bun, nicidecum pierderi. Cei care sunt familiarizati cu sistemul FIFO stiu la ce ma refer.

2. Miliardele de euro aruncate in piata de BNR in ultimele luni in scopul apararii cursului nu reprezinta pierderi asa cum poate cred unii, ci schimb de valuta. BNR pierde doar diferenta dintre pretul de vanzare si cel de cumparare, insa dupa cum am spus mai sus, in acest moment BNR inregistreaza profit pentru ca vinde scump ce a cumparat ieftin in 2005-2007.

Cat pierde/castiga de fapt Banca Nationala din diferentele de curs valutar? Sa aruncam o privire pe graficul de mai jos, click pentru marire


Conform Contului de Profit si Pierdere al BNR, in perioada 2005-2007, pierderile din operatiuni valutare au totalizat 706 milioane lei, in timp ce in 2008 s-a inregistrat un castig de 2.3 miliarde lei, iar in 2009 probabil ca va exista din nou profit. Cu alte cuvinte, intre 2005 si 2008, BNR a castigat 1.6 miliarde lei din operatiunile valutare pe care l-a realizat.

Ce ar trebui sa faca BNR cu rezerva valutara?

La sfarsitul anului trecut, BNR detinea sub forma de rezerve o suma de 26.2 miliarde euro (fara aur), ceea ce reprezenta echivalentul a 5.7 luni de importuri. La sfarsitul lunii septembrie a acestui an, rezerva era cu 2 miliarde mai mare, ceea ce reprezinta echivalentul a 8.7 luni de importuri (importurile au scazut foarte mult).

Cum a evoluat rezerva valutara si gradul de acoperire al acesteia in luni de importuri vedem in graficul de mai jos (sursa: BNR).

In acest moment, rezerva valutara fara aur a ajuns la 28.3 mld euro. Ma intreb fara niciun fel de ironie ce ar trebuie sa faca BNR cu acesti bani, daca nu sa ii foloseasca atunci cand trebuie, adica acum?

PS: nu ma pot abtine sa nu remarc cu regret numirea lui Bogdan Olteanu ca viceguvernator BNR, un politician fara pic de experienta in domeniu si avand doar un MBA facut in urma cu 10 ani in sistem “distance learning”. Omul acesta va administra rezerva valutara a tarii despre care vorbeam mai sus. Despre asta, doua articole foarte bune aici si aici.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP