Cristian Orgonaş: Creşterea accizei la tutun readuce inflaţia în teritoriu pozitiv - Bloguri economice

luni, 12 octombrie 2009

Cristian Orgonaş: Creşterea accizei la tutun readuce inflaţia în teritoriu pozitiv

Conform INS, in luna septembrie preturile au crescut in medie cu 0.39% fata de august, si cu 4.94% fata de septembrie 2008, Indicele Armonizat al Preturilor de Consum ajungand la 6.2%, in scadere cu 0.2% fata de valoarea din august, click pe graficul de mai jos pentru detalii.


Ce a determinat cresterea inflatiei in septembrie? Majorarea preturilor la tutun si tigari cu 5.78%, majorare datorata cresterii nivelului accizei incepand cu 1 septembrie. Aceasta categorie de marfuri are o pondere de 4.6% in totalul cheltuielilor de consum, ceea ce inseamna ca impactul asupra inflatiei inregistrate in septembrie a fost de 0.27%. Cu alte cuvinte, fara tutun si tigari, inflatia ar fi fost de doar 0.12% luna trecuta.

De la inceputul anului, cel mai mult s-au scumpit tigarile (+25.4%), iar cea mai mare ieftinire a avut loc la ulei (-19.8%).

Trendul inflationist este clar descendent, acesta fiind unul dintre putinele domenii in care autoritatile (BNR in cazul acesta) pot primi o bila alba. Pentru acest an, tinta BNR este de 3.5% +/- 1%.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP