Cristian Orgonaş: Creşterea preţurilor materiilor prime indică o creştere a activităţii economice la nivel mondial - Bloguri economice

vineri, 23 octombrie 2009

Cristian Orgonaş: Creşterea preţurilor materiilor prime indică o creştere a activităţii economice la nivel mondial

Evolutia preturilor materiilor prime reprezinta unul dintre cei mai buni indicatori ai evolutiei activitatii economice la nivel mondial. Daca cererea este mare, preturile cresc, iar daca cererea este mica, asa cum a fost anul trecut, preturile scad.

Bursa din SUA are un indice care masoara evolutia contractelor futures avand ca suport materiile prime, si anume The Dow Jones-AIG Commodity Index, in componenta caruia intra 19 produse, de la gaz la petrol, cupru, zinc, etc, lista completa o gasiti aici.

Acest indice a atins o valoare maxima de 238 de puncte in iunie 2008, dupa care a inceput sa scada dramatic, ajungand la 102 puncte in februarie 2009, atunci cand criza economica se pare ca atins apogeul. Dupa aceasta data a inceput din nou sa creasca, ajungand acum la 138 de puncte, valoare cu 35% mai mare decat cea din februarie.

Bineinteles, o crestere de 35% din minime, nu anuleaza decat o mica parte a scaderii masive de anul trecut, insa orice revenire economica incepe cu un prim pas.

In graficul de mai jos se poate observa evolutia din ultimele sase luni a preturilor unor materii prime. Sursa: Carpe DiemCiteşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP