Cristian Orgonaş: Cum a evoluat gradul de libertate economică al României de la Ceauşescu la Tăriceanu - Bloguri economice

miercuri, 7 octombrie 2009

Cristian Orgonaş: Cum a evoluat gradul de libertate economică al României de la Ceauşescu la Tăriceanu

De aproape 40 de ani, Fraser Institute si The Economic Freedom Network realizeaza rapoarte in care este analizat gradul de libertate economica aferent diverselor economii ale lumii. Exista cinci criterii principale de evaluare, iar Romania a inceput sa fie monitorizata inca de pe vremea lui Ceausescu, respectiv din 1980.

Cele cinci criterii de evaluare sunt urmatoarele (fiecare criteriu are si subcriterii, detalii aici si aici):

1. Gradul de interventie al guvernului (statului) in economie – cu cat este mai mare, cu atat libertatea economica este mai mica;

2. Respectarea dreptului de proprietate;

3. Stabilitatea financiara si accesul la finantare

4. Gradul de libertate al comertului international

5. Gradul de reglementare al pietei creditului, al pietei muncii si al mediului de business

Cum a evoluat Romania din punctul de vedere al acestor 5 criterii in ultimii 28 de ani vedem in graficul de mai jos, click pentru marire.


Cifrele din grafic reprezinta locurile ocupate de Romania de-a lungul anilor in clasamentul mondial. In 1985, Romania s-a situat pe locul 52 din 115 tari, in 1990 pe locul 70 din 120, in 1995 pe 119 din 122 (cea mai proasta clasare din istorie, inca un motiv pentru care putem considera Guvernul Vacaroiu ca fiind cel mai slab de dupa Revolutie), in 2000 pe 114 din 123, iar in 2005, 2006 si 2007 pe locurile 83, 83 respectiv 73 din 141 de tari.

Evolutia Romaniei in context regional poate fi observata in graficul de mai jos.

Concluzii

- paradoxal, se poate trage concluzia ca pe vremea comunismului, economia Romaniei (si a Bulgariei) a fost mult mai libera decat este acum. In realitate insa, evolutia s-a datorat faptului ca gradul mediu de libertate economica a crescut foarte mult in ultimii 20-25 de ani. Astfel, in 1985 Romania s-a situat pe 52 cu o nota de 5.58, iar in 2007 pe 73 cu o nota de 6.79. Cu alte cuvinte, noi am devenit mai liberi, insa multi altii au devenit si mai liberi.

- in primul grafic sunt extrem de vizibile perioadele de criza si de boom economic prin care Romania a trecut din 1980 incoace - a se observa doar evolutia locurilor ocupate de Romania dupa criteriul stabilitatii financiare si al accesului la finantare (in ultimii ani a scazut inflatia, s-au ieftinit creditele, sistemul bancar a devenit mai stabil, spre deosebire de perioada 1990-2000 cand lucrurile stateau exact pe dos).

Mai departe, in perioada capitalista (de dupa 1990) am facut clar progrese in ceea ce priveste comertul international, mediul de business si oarecum in domeniul dreptului la proprietate (proprietatea nu mai este doar un moft!), insa stam foarte prost la primul criteriu, respectiv rolul statului in economie, rol care continua sa fie foarte mare. In 1985, am stat bine la primul criteriu general (in ciuda faptului ca statul controla economia in proportie de 100%) pentru ca nu am punctat la toate subcriteriile si astfel, media a fost mai ridicata.

PS: Daca v-ati intrebat vreodata ce legatura exista intre nivelul de trai si gradul de libertate economica (sau capitalism), vizualizati graficele postate aici.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP