Cristian Orgonaş: De ce scade dolarul? - Bloguri economice

joi, 22 octombrie 2009

Cristian Orgonaş: De ce scade dolarul?

In ultima perioada, tot mai multe tari s-au declarat ingrijorate de deprecierea dolarului, care din februarie si pana in acest moment, a pierdut aproximativ 17% in fata euro.

Europenii sunt cei mai nemultumiti de aceasta situatie, pentru ca o intarire a monedei europene in fata celei din SUA se traduce printr-o ieftinire a produselor americane exportate in Europa, si o scumpire a produselor europene exportate in SUA, evolutie care afecteaza marii exportatori europeni, in frunte cu Germania.

De ce scade dolarul in fata euro? O explicatie la indemana este aceea ca FED-ul a inundat piata cu dolari, ceea ce a facut ca dolarul sa se devalorizeze. In general, atunci cand o banca centrala tipareste bani, rezultatul este ca masa monetara, respectiv cantitatea de bani dintr-o economie, creste.

Iar daca aceasta crestere a masei monetare nu este insotita si de o crestere a cantitatii de bunuri si servicii, dezechilibrul se va reflecta in cresterea inflatiei, si in devalorizarea monedei nationale.

Pentru a vedea cum a evoluat cantitatea de moneda din economia americana si cea din zona euro (agregatul monetar M1) in ultimii ani, click pe graficul de mai jos pentru detalii.


Intre 1 ianuarie 2006 si august 2009, totalul numerarului aflat in circulatie plus depozitele overnight (M1), a crescut cu 20.5% in SUA si cu 25.7% in Zona Euro, in cifre absolute cresterea fiind de 292 miliarde dolari, respectiv 885 miliarde euro. Cu alte cuvinte, se pare ca europenii au tiparit mai multi bani decat americanii.

In Romania, masa monetara M1 a crescut cu 60.1% intre ianuarie 2007 si august 2009, sau in sume absolute, cu 31 miliarde lei.

Daca discutam de masa monetara M2, cea care include M1 plus depozitele cu un grad inalt de lichiditate, intre ianuarie 2006 si august 2009, aceasta a crescut cu 35% in zona Euro (+2.1 mii de mld euro) si cu 24.4% in SUA (+$1.6 mii mld).

Deci, cantitatea de euro aruncata de europeni pe piata a fost mult mai mare decat cantitatea de dolari aruncata de americani pe piata, insa cu toate acestea, dolarul pierde teren in fata euro.

Din punctul meu de vedere, cea mai plauzibila explicatie a devalorizarii monedei americane, este aceea ca cererea de euro a crescut, in timp ce cererea de dolari a scazut, astfel incat cantitatea de euro a devenit insuficienta, desi BCE a pompat euro in piata la greu.

In acelasi timp, scaderea cererii pentru dolari a facut ca pe piata sa existe supraoferta, si astfel dolarul s-a depreciat.

Daca americanii vor un dolar puternic, trebuie sa restabileasca increderea investitorilor in economia SUA. Insa, nu sunt deloc sigur ca isi doresc o moneda puternica in acest moment…

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP