Cristian Orgonaş: De ce sunt femeile plătite mai prost decât bărbaţii? - Bloguri economice

joi, 1 octombrie 2009

Cristian Orgonaş: De ce sunt femeile plătite mai prost decât bărbaţii?

M-am intrebat intotdeauna de ce femeile sunt platite in general mai prost decat barbatii desi calificarea, numarul orelor muncite si rezultatele obtinute sunt similare, iar in unele cazuri rezultatele sunt chiar mai bune decat cele obtinute de catre barbati.

Institutul National de Statistica a publicat ieri datele legate de castigurile salariale pe 2008, iar cifrele arata ca salariul mediu obtinut de barbati este cu 6.6% mai mare decat cel obtinut de femei. In cifre, salariul mediu net incasat de barbati anul trecut a fost de 1348 lei, in timp ce femeile au incasat doar 1264 lei, ceea ce inseamna ca intr-un an, barbatii incaseaza in medie cu 1008 lei mai mult decat femeile.

Diferenta de 6.6% este extrem de mica daca o comparam cu cea din 2007, cand a fost de 11.6%, evolutia de la un an la altul datorandu-se cel mai probabil modului haotic in care a evoluat piata salariala anul trecut.

Cea mai mare diferenta in favoarea barbatilor se inregistreaza in industria prelucratoare (28,3%) si in intermedieri financiare si asigurari (26,1%), iar femeile depasesc barbatii in sectorul Administratiei Publice (+13%), Activitati de servicii administrative si suport (+23.5%) si constructii (+16%).

Daca aruncam o privire asupra absolventilor de invatamant superior din ultimii 9 ani, vedem ca ponderea femeilor in totalul absolventilor s-a tot marit, astfel ca in 2007, 60% dintre absolventi au fost femei si doar 40% barbati, click pe graficul de mai jos pentru a observa cum stau lucrurile.


Diferenta este atat de mare, incat putem spune ca in acest moment, la nivel national femeile sunt in general mai educate decat barbatii, iar situatia nu evolueaza deloc in favoarea noastra. Cu toate acestea, veniturile obtinute de femei sunt mai mici decat cele obtinute de barbati.

Cum stau lucrurile in Europa din punctul de vedere al diferentelor salariale? Click pe graficul de mai jos, sursa Eurostat (datele sunt pe 2007, pentru Romania sunt pe 2008).


Cea mai mare diferenta intre veniturile barbatilor si femeilor se regaseste in Estonia, unde barbatii castiga cu 30.3% mai mult comparativ cu femeile, iar cea mai mica diferenta se inregistreaza in Italia, de doar 4.4%. In UE, media este de 17.5%, iar Romania sta extrem de bine.

Tot conform UNESCO, in Estonia, unde diferenta dintre veniturile femeilor si cele ale barbatilor este cea mai mare din UE, proportia femeilor in randul absolventilor este de aproximativ 70%, in Austria procentul este de 52% iar in Cehia 57%.

In SUA lucrurile stau si mai prost: in 2007, femeile nu castigau decat 77% din venitul barbatilor, in timp ce femeile de culoare si cele hispanice castiga doar 72%, respectiv 60%. Daca discutam despre nivelul de educatie, in ultimii 30 de ani procentul femeilor in totalul absolventilor cu studii superioare din SUA a crescut extrem de mult, astfel ca in acest moment, aproape 60% dintre absolventi sunt femei, un grafic foarte interesant gasiti aici.

De ce peste tot in lume femeile sunt mai prost platite desi sunt mai educate, iar rezultatele muncii lor sunt comparabile cu cele ale barbatilor?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP