Cristian Orgonaş: Economia SUA a ieşit din recesiune, nu şi din criză - Bloguri economice

vineri, 30 octombrie 2009

Cristian Orgonaş: Economia SUA a ieşit din recesiune, nu şi din criză

Conform asteptarilor, economia SUA a iesit din recesiune, PIB-ul aferent celui de-al treilea trimestru inregistrand o crestere de 3.5%.

Desi din punct de vedere tehnic, recesiunea s-a incheiat, criza economica va mai persista o buna bucata de timp - somajul continua sa creasca, bancile continua sa acumuleze credite neperformante, iar consumul populatiei, care genereaza peste 70% din PIB-ul SUA, va continua sa fie anemic, cel putin in urmatoarele trimestre.

Cresterea economica inregistrata in trimestrul trecut s-a datorat in primul rand masivului ajutor de stat acordat diverselor sectoare economice, planul autoritatilor americane fiind acela de a stimula cresterea economiei cu bani publici in 2009, urmand ca din 2010, expansiunea sa fie generata de sectorul privat, pe masura ce programele publice de ajutorare vor fi retrase.

Nu stiu insa in ce masura sectorul privat american poate duce de unul singur economia inainte, in conditiile in care:

- companiile continua sa concedieze oameni si prin urmare, populatia va avea arici la buzunare, deci nu va mai consuma asa cum a facut-o pana in urma cu ceva vreme;

- numarul mediu al orelor lucrate saptamanal de angajatii americani este la minimul ultimilor 50 de ani (33.1 ore pe saptamana) si cel mai probabil, inainte de a face noi angajari, este de asteptat ca firmele sa mareasca norma de munca a actualilor angajati;

- rata de utilizare a capacitatilor de productie este de doar 70.5%, in timp ce media ultimilor 26 de ani este de 80.9%…iar exemplele ar putea continua.

Ne putem bucura de faptul ca economia mondiala a iesit sau va iesi din recesiune in lunile urmatoare, insa mai avem mult pana sa ne putem bucura de sfarsitul crizei economice.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP