Cristian Orgonaş: Guvernul este pe cale să sacrifice economia pentru a obţine pacea sindicală înainte de alegeri - Bloguri economice

miercuri, 7 octombrie 2009

Cristian Orgonaş: Guvernul este pe cale să sacrifice economia pentru a obţine pacea sindicală înainte de alegeri

Domnul Pogea a recunoscut ieri ca Guvernul ia in considerare cresterea TVA incepand cu anul viitor si in plus, a mai spus ca agreeaza in principiu cresterea salariului minim pe economie de la 600 de lei acum, la 740 de lei anul viitor si 1300 lei in 2014, asa cum cer sindicatele.

Nu mai are rost sa discutam despre efectele cresterii fiscalitatii pe timp de criza, pentru ca toata lumea stie cum stau lucrurile, insa nu ma pot abtine sa nu spun ca Guvernul prefera sa sacrifice pentru a nu stiu cata oara economia pentru a isi cumpara pacea sindicala inainte de alegeri.

In urma cu doua zile, aproape un milion de bugetari au fost in greva partiala sau totala, nemultumiti fiind de Legea de salarizare unica si de faptul ca le sunt impuse anumite masuri de reducere a cheltuielilor, cum ar fi cele 10 zile fara plata pe care fiecare bugetar ar trebui sa le ia pana la sfarsitul anului.

Greva a fost doar una ‘de control” pentru ca nu a tinut decat o zi, insa liderii sindicali au atentionat ca daca “problemele” nu se rezolva, bugetarii vor intra in greva pe termen nelimitat, ceea ce poate genera efecte negative de imagine atat pentru partidul aflat la guvernare, cat si pentru unul dintre candidatii la prezidentiale.

Prin urmare, Guvernul a invitat sindicatele la discutii si impreuna au cazut de acord ca salariul minim trebuie crescut cu 23% si ca Legea de salarizare unica trebuie rediscutata. In ceea ce priveste eventuala crestere a TVA, este clar ca banii astfel colectati vor fi meniti sa acopere cheltuielile suplimentare generate de nerestructurarea sectorului bugetar.

Ce inseamna cresterea TVA cu 2-3% si a salariului minim cu 23%(!!)

1. Va creste garantat ponderea economiei subterane - o sporire a nivelului de fiscalitate pe timp de criza, determina firmele sa ascunda o parte si mai mare a facerilor pentru a supravietui.

2. Puterea de cumparare se va reduce. Cresterea TVA va genera inflatie, la fel si cresterea atat de mare a salariului minim.

3. Situatia financiara a companiilor se va inrautati, iar somajul va creste. O crestere cu 23% a salariului minim inseamna o crestere semnificativa a bugetelor de salarii, insa aceste bugete nu pot creste doar pentru ca asa vrea guvernul.

Daca o companie nu poate creste fondul de salarii, va concedia oameni. Prin urmare, somajul in mediul privat va creste pentru ca deciziile companiilor sunt rationale si se iau pe baze economice, in timp ce in sectorul bugetar, somajul nu va creste pentru ca deciziile statului sunt irationale din punct de vedere economic, si se iau pe criterii politice.

4. Cum in Legea de salarizare unica, coeficientii aferenti fiecarui nivel de salarizare sunt legati de salariul minim pe economie, veniturile bugetarilor vor creste mai mult decat se stia initial, salariul minim pentru anul viitor fiind stabilit la 705 lei, nu 740. Mai mult, guvernul s-a aratat dispus sa renegocieze aceasta lege desi abia a aprobat-o, iar prin renegociere se intelege bineinteles cresterea coeficientilor, deci salarii si mai mai mari. Criza nu conteaza.

5. Cresterea salariului minim si a TVA va genera mai multi bani la buget. Cel putin 800.000 de persoane au salariul minim pe cartea de munca, iar cresterea acestuia asigura fonduri suplimentare guvernului. In plus, fiecare 1% adaugat la TVA aduc 1.7 miliarde lei la buget. Asta teoretic. Practic, experienta ne arata ca atunci cand taxele cresc, incasarile nu cresc proportional, ci mai putin sau deloc.

Ar mai fi multe de spus, insa este evident faptul ca Guvernul, din ratiuni 100% politicianiste, este pe cale sa isi cumpere pacea sindicala oferind la schimb modificarea unei legi abia aprobate si cresterea salariului minim cu o suma mai mare decat cea stabilita initial. De asemenea, intentia de crestere a TVA arata ca nu se va face nici prea multa reforma in sectorul bugetar din moment ce guvernul, in loc sa reduca cheltuielile, prefara sa creasca taxele.

Prin luarea acestui tip de masuri, dl Pogea mai trage un bocanc in gura celor care mai si produc ceva in tara asta. Insa cei care produc nu prea voteaza…

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP