Cristian Orgonaş: În ce monedă ne păstrăm economiile: în lei sau în euro? - Bloguri economice

miercuri, 28 octombrie 2009

Cristian Orgonaş: În ce monedă ne păstrăm economiile: în lei sau în euro?

Lipsa unui Guvern stabil si performant pune presiune pe moneda nationala, toata lumea asteptand acum trecerea alegerilor pentru a vedea daca predictiile legate de prabusirea leului se vor adeveri sau nu.

In aceste conditii, cred ca multi romani se intreaba in ce moneda ar trebui sa isi pastreze economiile, si daca nu cumva ar fi mai bine sa isi schimbe leii in euro, macar pana se mai linistesc lucrurile pe scena politica si in economie.

In principiu, problema este una simpla - in urmatoarea perioada, vor castiga cei care isi vor tine economiile in lei, daca devalorizarea leului fata de euro nu va fi mai mare decat castigul din diferenta de dobanda dintre depozitele in lei si cele in euro. Daca devalorizarea va fi mai mare, vor castiga cei care vor alege sa isi tina banii in valuta.

Conform datelor BNR, in luna august, dobanda medie oferita de banci la depozitele noi in lei cu o scadenta de pana la un an fost de 10.7%, iar in acest moment, desi nu avem inca date, dobanda medie se afla probabil in jurul a 9-10%.

In acelasi timp, tot in august, dobanda medie la depozitele in euro era de 3.95%, diferenta dintre dobanda la lei si cea la euro fiind de 6.7%. Spre comparatie, in Ungaria, in august, diferenta a fost de 5.1%, iar in Polonia de 1.6%, click pe graficul de mai jos pentru detalii.


Cum in acest moment, dobanzile la lei sunt mai mici decat cele din august, daca vom considera o diferenta medie de 4-5% (nu de 6.7%), inseamna ca avantajul dat de dobanzile mai mari la depozitele in lei, se va pierde in conditiile unei devalorizari a leului de la 4.29 acum, la peste 4.5 peste 12 luni.

Nu stiu cat va fi cursul leu/euro peste un an, insa daca credeti ca va depasi valoarea de 4.5, iar anul viitor aveti nevoie de euro, nu de lei, atunci poate ca ar fi mai bine sa va transformati macar o parte din lei in euro.

Daca veti decide insa sa va pastrati economiile in lei, trebuie sa va ganditi si la inflatie. In graficul de mai jos se poate observa evolutia dobanzii reale (peste inflatie), am adaugat Ungaria si Polonia pentru comparatie.

Astfel, la nivelul lunii august, castigul peste inflatie in Romania era de 5.7%, mult mai mare decat in Ungaria sau Polonia, ceea ce inseamna ca bancile romanesti inca mai platesc dobanzi bune la depozitele in lei. Nu cred insa ca lucrurile vor sta mult timp asa, in conditiile in care dobanzile coboara sustinut.

De mentionat faptul ca in ianuarie 2008, cand practic nu exista criza economica, dobanzile reale in cele trei tari erau negative, respectiv -0.3% in Romania, si -0.4% in Polonia si Ungaria.

Sa avem incredere in moneda nationala?

Conform datelor BNR pe septembrie, dintr-un total de 94 miliarde lei cat reprezinta depozitele populatiei la banci, 59 mld sunt depozite in lei, iar echivalentul a 35 mld lei reprezinta depozite in valuta, ceea ce inseamna ca doar 62.6% din totalul depozitelor sunt in moneda nationala.

In Ungaria, din cele 27.5 miliarde de euro pe care populatia le are la banci, 83.5% sunt in forinti si doar 16.5% in valuta, iar in Polonia, 91.8% din depozitele populatiei sunt in zloti (echivalentul a 80.3 mld euro) si doar 8.2% in valuta (7.2 mld euro).

Cu alte cuvinte, atat ungurii cat si polonezii au o incredere mult mai mare in propriile monedele nationale decat au romanii in leu, iar asta se vede in structura depozitelor populatiei la banci.

Ma intreb cand vom ajunge si noi sa avem incredere in leu, si sa nu mai stam cu ochii in fiecare zi pe evolutia cursului valutar…

PS: personal, imi tin toate economiile in lei.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP