Cristian Orgonaş: În medie, fiecare control al OPC se lasă cu o amendă de 1450 lei - Bloguri economice

joi, 8 octombrie 2009

Cristian Orgonaş: În medie, fiecare control al OPC se lasă cu o amendă de 1450 lei

Conform INS, in primele 7 luni ale acestui an, Oficiul pentru Protectia Consumatorilor a efectuat un numar de aproximativ 71.000 de controale care au generat amenzi in valoare totala de 103 milioane lei, ceea ce inseamna ca in medie, fiecare control al OPC se lasa cu o amenda de 1450 lei.

Performantele Comisariatelor judetele ale OPC sunt insa extrem de diferite. Astfel, in Bucuresti, au avut loc aproape 3000 de controale care s-au soldat cu o amenda medie de 4300 lei, in timp ce la polul opus se situeaza judetul Bistrita-Nasaud unde cele 1644 controale s-au soldat cu o amenda medie de…227 lei, de aproape 20 de ori mai mica decat in Bucuresti.

Desi amenzile mai mici acordate in unele judete se pot justifica intr-o anumita masura prin dezvoltarea economica mai scazuta (sunt controlate in special firmele mici, pentru ca firme mari nu prea exista), nu pot sa nu observ ca judetul Cluj spre exemplu, se afla la coada clasamentului cu o amenda medie de doar 353 lei.

Amenzi sub media pe tara au fost acordate si in Sibiu (934 lei) sau Ilfov (1092 lei), ambele zone mai bogate decat media pe tara, in timp ce peste medie se situeaza printre altele Braila, unde Comisariatul Judetean a acordat o amenzi cu o valoare medie de 3400 lei.

Judetele cu cele mai mari si mai mici amenzi medii sunt in tabelul de mai jos, click pentru marire


Cum pot fi explicate asemenea diferente intre performantele OPC la nivel local? Sa fie de vina printre altele si nivelul diferit de coruptie pe judete, sau sa intelegem ca in zonele in care amenzile sunt mai mici, firmele sunt mai corecte?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP