Cristian Orgonaş: Indicele Dezvoltării Umane – cât investeşte România în Sănătate şi Educaţie? - Bloguri economice

marți, 6 octombrie 2009

Cristian Orgonaş: Indicele Dezvoltării Umane – cât investeşte România în Sănătate şi Educaţie?

Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare a dat ieri publicitatii ultimul clasament mondial realizat pe baza Indicelui Dezvoltarii Umane, clasament in care Romania se situeaza pe locul 63 din 182 de tari, in scadere cu un loc fata de 2008.

Indicele dezvoltarii umane este o masura comparativa a sperantei de viata, alfabetizarii, invatamantului si nivelului de trai, fiind un indicator mai bun decat PIB-ul pe cap de locuitor, care masoara doar prosperitatea materiala si nu alti indicatori socioeconomici.

Acest raport contine extrem de multe date interesante, insa pe mine m-a interesat sa aflu in primul rand cati bani cheltuie Romania pe Sanatate si Educatie in comparatie cu celelalte tari ale UE, tinand cont de mizeria din spitale si slaba calitate a invatamantului romanesc.

Desi datele pe care se bazeaza intreg raportul sunt din 2007 sau chiar mai vechi, ne putem face totusi o imagine destul de clara asupra locului pe care il ocupam in randul tarilor din Uniunea Europeana la acest capitol.

Click pe graficul de mai jos pentru detalii, gasiti raportul intreg aici, datele sunt la pagina 199. Cifrele sunt in dolari, calculati la Paritatea Puterii de Cumpare (PPP).


In 2006, Romania a alocat domeniului sanatatii fix 433 de dolari pe cap de locuitor, situandu-ne din acest punct de vedere pe ultimul loc in UE. Daca discutam despre sumele cheltuite cu educatia copiilor din ciclul primar, in perioada 2003-2006 Romania a locat 941 de dolari pe cap de copil, aceasta suma fiind din nou cea mai mica din UE.

Stiu ca suntem saraci, insa asta nu ne impiedica sa cheltuim macar pe Educatie si Sanatate mai mult decat cheltuie tari ca Ungaria spre exemplu, care in 2006 avea un PIB per capita dublu fata de Romania daca luam in considerare PPP, insa suma cheltuita de unguri pe Educatie este de peste 4 ori mai mare.

Atat timp cat vom continua sa investim putin in Sanatate si Educatie pe principiul ca suntem saraci si nu avem bani, nu vom reusi niciodata sa reducem decalajul nu numai fata de tarile din zona euro, dar nici macar fata de tarile din jurul nostru.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP