Cristian Orgonaş: Într-un an de criză, datoria guvernamentală a crescut cu o sumă de 2.4 ori mai mare decât soldul economiilor populaţiei la bănci - Bloguri economice

sâmbătă, 24 octombrie 2009

Cristian Orgonaş: Într-un an de criză, datoria guvernamentală a crescut cu o sumă de 2.4 ori mai mare decât soldul economiilor populaţiei la bănci

Conform datelor BNR, la sfarsitul lunii septembrie, soldul depozitelor populatiei la banci constituite in lei si valuta, avea o valoare totala de 92.3 miliarde lei, in crestere cu 13.2 miliarde lei comparativ cu aceeasi luna a anului trecut.

Intre septembrie 2008 si septembrie 2009, depozitele in lei au crescut cu 8.7 mld, de la 50.3 la 59 mld, in timp ce in cazul depozitelor in valuta, soldul calculat in moneda europeana a stagnat in jurul valorii de 8.4 miliarde euro, iar exprimat in moneda nationala, a crescut cu 4.5 miliarde lei.

In cazul companiilor, soldul depozitelor in lei a scazut, iar cel al depozitelor in valuta a crescut, ceea ce arata pe de o parte, ca firmele au apelat la rezerve pentru a isi continua activitatea, iar pe de alta parte, ca au schimbat o parte din lei in valuta, pentru a se proteja de fluctuatiile cursului valutar. Click pe graficul de mai jos pentru detalii


In aceeasi perioada insa, datoria guvernamentala a explodat, crescand de la 11.5 miliarde lei in septembrie 2008 la 43 mld acum, cresterea datorandu-se in principal imprumuturilor pe care statul le-a facut in scopul obtinerii de fonduri pentru plata salariilor si pensiilor.

Cu alte cuvinte, intr-un an, statul s-a indatorat cat pentru urmatorii 3-4 ani, iar viitorul apropiat nu arata deloc bine.

Daca discutam despre soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit, la 30 septembrie 2009, acesta a inregistrat o crestere de 2,4 la suta (-2,4 la suta in termeni reali) fata de 30 septembrie 2008, pe seama majorarii cu 9,1 la suta a componentei in valuta exprimata in lei (exprimat in euro, creditul în valuta s-a diminuat cu 3,0 la suta) si a reducerii cu 6,1 la suta a componentei în lei (-10,5 la suta in termeni reali), click pe graficul de mai jos pentru detalii.

Pe scurt, cele spuse mai sus se pot exprima astfel: populatia abia daca mai poate pune un ban deoparte, companiile, neavand acces la credite, consuma din rezerve pentru a nu intra in incapacitate de plata, iar statul a luat toti banii disponibili de la banci.

Ar mai fi de adaugat ceva?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP