Cristian Orgonaş: Nivelul DAE la credite: România versus Germania, Polonia şi Bulgaria - Bloguri economice

vineri, 16 octombrie 2009

Cristian Orgonaş: Nivelul DAE la credite: România versus Germania, Polonia şi Bulgaria

Se tot discuta despre faptul ca in Romania creditele sunt mult mai scumpe decat in tarile dezvoltate, iar bancile fac tot ce pot pentru a isi mentine marjele de profit.

Pentru a verifica daca intr-adevar asa stau lucrurile, m-am hotarat sa fac o analiza comparativa a costurilor de creditare in patru tari din UE, comparand dobanzile anuale efective practicate de bancile din Romania, Bulgaria, Polonia si Germania la creditele ipotecare si la cele de consum.

Creditele ipotecare

Conform BNR, in luna august, nivelul DAE la creditele ipotecare noi contractate in euro a fost de 7.93%, in scadere puternica comparativ cu iunie si iulie, scadere datorata creditelor mai ieftine acordate prin programul Prima Casa. Tot in august, in Bulgaria, DAE la acelasi tip de credite era de 9.79%, in Polonia era de 5.6% iar in Germania de 4.28%, detalii in graficul de mai jos, click pentru marire.


Observam ca Bulgaria este semnificativ mai scumpa decat Romania, insa nici macar cel mai ieftin credit din programul Prima Casa (cu un DAE in jurul a 5%) nu se poate compara cu media din Germania spre exemplu.

Creditele pentru consum

In august, creditele pentru consum au avut o dobanda medie efectiva de 10.07% in Romania, 12.4% in Bulgaria, 7.6% in Polonia si 7.08% in Germania, in aceste ultime doua tari dobanzile crescand usor in ultima luna. La inceputul acestui an chiar, atunci cand in Romania dobanzile la credite au luat-o razna, in Polonia creditele pentru consum erau mai ieftine decat in Germania, detalii in graficul de mai jos

Privind cifrele de mai sus, am fi tentati sa aruncam cu pietre in sistemul bancar romanesc. Sa nu ne grabim insa sa tragem concluzii pana cand nu ne mai uitam la un set de date, respectiv dobanzile la depozitele noi constituite in euro.

Astfel, tot in august, in Romania, dobanda medie la depozite era de 4%, in Bulgaria de 4.2%, in Polonia de 2%, iar in Germania de 1.2%, detalii mai jos

Observati cresterea brusca a dobanzilor oferite de bancile din Romania in perioada noiembrie – februarie, respectiv atunci cand tensiunea la nivel economic a fost maxima.

In ceea ce priveste diferenta dintre DAE medie la creditele ipotecare si dobanda medie la depozite, acesta este de 3.98% in Romania, 3.6% in Polonia, 5.55% in Bulgaria si 3.1% in Germania – cu alte cuvinte, diferentele nu sunt uriase, chiar daca aparent avem impresia ca lucrurile stau altfel.

Concluziile sunt doua:

1. In Romania, dobanzile la credite sunt mai mari decat in tarile mai dezvoltate pentru ca si dobanzile la depozite sunt mari. In plus, mai exista si Rezervele Minime Obligatorii care umfla costurile.

2. Ideal ar fi sa ne imprumutam in Germania si sa economisim in Romania.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP