Cristian Orgonaş: Norvegia: declaraţiile de venit ale tuturor contribuabililor au devenit publice. Ar fi necesară o asemenea măsură şi în România? - Bloguri economice

sâmbătă, 24 octombrie 2009

Cristian Orgonaş: Norvegia: declaraţiile de venit ale tuturor contribuabililor au devenit publice. Ar fi necesară o asemenea măsură şi în România?

Printr-o miscare ce ar fi fost de neconceput in majoritatea tarilor lumii, autoritatile fiscale din Norvegia au dat publicitatii in aceasta saptamana, lista veniturilor declarate in 2008 de catre absolut toti contribuabilii norvegieni.

Presa si opinia publica au putut astfel afla cat castiga si ce avere are fiecare norvegian in parte, publicarea acestor date starnind o frenezie fara precedent in mass-media. Imediat, ziaristii s-au apucat sa faca tot felul de topuri si clasamente in funtie de sex, educatie, grupe de varsta etc.

Aparatorii sistemului spun ca o asemenea atitudine a autoritatilor imbunatateste transparenta, care este esentiala pentru o democratie deschisa, in timp ce criticii sustin ca publicarea acestor informatii reprezinta o amenintare la adresa societatii, oamenii mai bogati aflandu-se acum in vizorul hotilor, iar cei care castiga putin, riscand sa fie desconsiderati.

Mai multe detalii despre acest subiect pe scotsman.com

Ma intreb ce efect ar avea o asemenea masura in Romania, unde multi castiga putin pe hartie, dar daca ii cauti la avere, descoperi lucruri interesante.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP