Cristian Orgonaş: NYT: recesiunea globală a luat sfârşit - Bloguri economice

luni, 19 octombrie 2009

Cristian Orgonaş: NYT: recesiunea globală a luat sfârşit

Conform New York Times, tot mai multe date indica faptul ca recesiunea globala a luat sfarsit. Astfel, anchetele efectuate în Statele Unite de catre Institute of Supply Management si în alte tari de catre Markit, arata ca activitatea de productie este in crestere in aproape in toate economiile importante ale lumii.

Aceste anchete sunt realizate in randul producatorilor de bunuri si servicii, si arata evolutia comparativ cu perioada anterioara a activitatii de productie, a comenzilor si a angajarilor. Un scor de peste 50 de puncte inseamna crestere, in timp ce un scor sub aceasta valoare inseamna o scadere a activitatii economice.

Pe tari, datele pe septembrie arata asa: companiile din China, India, Coreea de Sud si Taiwan sunt pe plus la toti cei trei indicatori, companiile din SUA, Japonia, UK, Germania si Franta au crescut productia si au mai multe comenzi, dar vor continua sa concedieze oameni, iar companiile din Italia, Spania si Irlanda o au performat mai prost in septembrie decat in august la toti cei trei indicatori, respectiv productie, comenzi noi si angajari. Datele in graficul de mai jos, click pentru marire


Chiar daca la nivel mondial, activitatea de productie da semne de revenire, somajul va continua sa creasca, insa intr-un ritm mai redus. Astfel, daca in luna martie, in SUA, Zona Euro si Japonia, si-au pierdut locurile de munca 1.9 milioane persoane, in acest moment numarul a scazut la aproximativ jumatate de milion de noi someri inregistrati lunar.

Cum va evolua economia Romaniei in lunile urmatoare? Ne vor trage altii in sus cu forta, sau ne vom decupla?

via

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP