Cristian Orgonaş: Pe fondul creşterii restanţelor, băncile nu reduc dobânzile la credite proporţional cu reducerea dobânzilor la depozite - Bloguri economice

miercuri, 14 octombrie 2009

Cristian Orgonaş: Pe fondul creşterii restanţelor, băncile nu reduc dobânzile la credite proporţional cu reducerea dobânzilor la depozite

Una dintre consecintele cresterii numarului restantierilor este aceea ca bancile incearca sa isi mareasca marja de profit, astfel incat sa acopere pierderile generate de rau platnici, iar cel mai usor o pot face prin marirea diferentialului de dobanda dintre credite si depozite, respectiv prin scaderea mai rapida a dobanzii la depozite decat cea la credite.

Astfel, daca in luna ianuarie, diferenta dintre dobanzile la creditele si depozitele noi in lei era de 4.5%, in august, aceasta diferenta a crescut la 6.1%. In acelasi timp, diferenta dintre dobanda medie la depozitele si creditele existente in lei, a crescut de la 3.8% la 6.2%.

Lucrurile stau in acelasi fel daca discutam despre diferentialul de dobanda la euro. Diferenta dintre depozitele si creditele noi in euro a crescut de la 0.6% in ianuarie (cand bancile erau disperate sa faca rost de euro la orice cost) la 2.8% in august. Diferenta in cazul creditelor si depozitelor vechi a fost de 2.7% in august, comparativ cu 1.8% in ianuarie. Detaliile mai jos, click pe grafic pentru marire (sursa: BNR).


Nu este o surpriza faptul ca bancile procedeaza in acest mod, iar in lunile urmatoare situatia nu se va schimba, mai ales daca avem in vedere criza politica prin care trecem.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP