Cristian Orgonaş: Pensiile speciale: recalculare sau supraimpozitare? Cât câştigă un pensionar “special”? - Bloguri economice

marți, 13 octombrie 2009

Cristian Orgonaş: Pensiile speciale: recalculare sau supraimpozitare? Cât câştigă un pensionar “special”?

Indiferent de rezultatul motiunii de cenzura de astazi, dezbaterea legata de sistemul national de pensii va continua, iar cireasa de pe tort o reprezinta situatia pensiilor speciale. Actualul (si viitorul) Guvern PDL are intentia de a elimina aceste pensii prin recalcularea lor, masura care in opinia d-lui Boc, va genera economii la buget de aproximativ jumatate de miliard de euro anual.

Aproximativ 350.000 de persoane lucreaza in domenii in care exista pensii speciale, iar 200.000 de persoane sunt deja platite cu pensii speciale. Acestea provin indeosebi din randul magistratilor si parlamentarilor, din diplomatie, armata sau politie, oameni a caror pensie nu a fost calculata la fel ca in cazul muritorilor de rand, respectiv luand in considerare toata perioada de contributie, ci luand in considerare doar venitul din ultimele luni de munca, astfel ca acum au o pensie respectabila. In plus, si varsta la care aceste persoane au iesit la pensie a fost mai redusa.

Acestui tip de pensionari Guvernul doreste sa le recalculeze pensiile, ceea ce va determina scaderea semnificativa a acestora. Cat de legala este insa o asemenea masura?

Indiferent de sila pe care oamenii normali o simt stiind ca in Romania, unii sunt mai egali decat altii cand vine vorba sistemul de calcul al pensiilor, trebuie sa intelgem ca cei care s-au pensionat pe baza unor legi speciale, au facut-o in conditii perfect legale, iar recalcularea acestor pensii ridica probleme serioase de legalitate.

Guvernul spune ca recalcularea nu are efecte retroactive pentru ca pensionarilor nu li se vor cere banii inapoi, deci masura este legala. Pe de alta parte, exista “teoria drepturilor castigate” conform careia, scaderea unor pensii obtinute pe baza unor legi in vigoare la momentul respectiv, este ilegala.

Nu sunt expert in domeniul juridic, dar imi pot da seama ca ne aflam intr-o zona gri, caracterul de retroactivitate al unei masuri de tipul recalcularii pensiilor speciale fiind discutabil.

Sa presupunem insa ca Legea va trece, iar pensiile speciale vor fi recalculate. In mod normal, cei afectati vor da statul in judecata. Cine va judeca aceasta cauza? Magistratii, respectiv o categorie sociala care se bucura de pensii speciale. Isi imagineaza cineva ca se va gasi vreun judecator care sa deschida cutia Pandorei si sa dea dreptate statului? Eu nu.

Ce alternativa ar avea Guvernul? Supraimpozitarea pensiilor speciale. Acestea pot fi recalculate, iar diferenta dintre pensia veche (mai mare) si cea noua (mai mica), poate fi impozitata cu 90% sau mai mult.

Procedand in acest fel, autoritatile ar evita orice problema juridica din moment ce politica fiscala reprezinta in exclusivitate atributul guvernului.

Cat castiga un pensionar “special”?

Avand in vedere scandalul legat de nivelul acestor pensii speciale, am fost curios sa vad cat castiga un astfel de pensionar. Datele aferente unor categorii de pensionari speciali sunt mai jos, click pentru detalii. Sursa: CNPAS, Ziarul Financiar


Dupa cum se poate observa, cea mai mare pensie medie se castiga in domeniul aeronautic, media fiind trasa in sus si de celebrul Florea Geica, omul cu cea mai mare pensie din Romania (30.000 de lei lunar), pe locul doi se situeaza Procurorii si Judecatorii, iar pe trei pensionarii de la Curtea de Conturi.

Pensia medie ponderata se situeaza la 1712 lei, de 2.4 ori mai mare decat pensia medie din sistemul asigurarilor sociale de stat.

Cum se calculeaza pensiile in cazul diferitelor categorii de pensionari

1. Muritorii de rand – in fiecare luna, pe intreaga durata de cotizare, salariul lunar brut al salariatului se raporteaza la salariul mediu brut raportat de INS, se obtine un punctaj care se inmulteste cu punctul de pensie. Spre exemplu, daca ai castigat exact salariul mediu pe economie timp de 35 de ani (stagiul complet la barbati), primesti o pensie echivalenta cu un punct de pensie, adica 732.8 lei lunar.

2. Parlamentarii – fostii parlamentari primesc 40% din indemnizatia de baza daca au doar un mandat, 60% dupa doua mandate, si 80% dupa trei mandate;

3. Militarii – 60% din venitul brut inregistrat in ultima luna;

4. Magistratii80% din baza de calcul reprezentata de indemnizatia de incadrare bruta lunara si sporurile avute in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii.

5. Politistii – 80% din media pe ultimele sase luni;

6. Personalul navigant (pilotii) – 80% din media pe ultimele trei luni;

Aproximativ 10.000 de persoane incaseaza pensii speciale de peste o suta de milioane de lei vechi.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP